Julijan Djupon: Izložba kolaža “Melem” Nikola Gocić, projekcija eksperimentalnih filmova

Kafe bar Julijan Djupon
Kafe bar Julijan Djupon

Kafe bar Julijan Djupon: Izložba kolaža “Melem” Nikola Gocić, projekcija eksperimentalnih filmova.

Kafe bar Julijan Djupon 
Generala Tranijea 13, 18000 Niš
3. jul 2020. god
od 19 časova

Nikola Gocić rođen je 1980. godine u Nišu, gde je završio gimnaziju Bora Stanković i diplomirao na odseku arhitektura Građevinsko-arhitektonskog fakulteta.

Bavi se pisanjem, filmskom kritikom, izradom kratkih stripova i kolaža. Autor je bloga NGboo Art koji postoji već deset godina, a na kojem objavljuje svoje recenzije pretežno alternativnih filmova, kao i umetničke radove. Pisao je za portale Popboks i Taste of Cinema, i magazin Film Panic (danas, Moving Image Artists) rediteljskog para Denijel Foset i Klara Paiš (Daniel & Clara), a čest je saradnik Ruzbeha Rašidija (Rouzbeh Rashidi), iransko-irskog režisera i osnivača Experimental Film Societyja (skraćeno, EFS) za čiji internet-žurnal EFS Publications je priredio nekoliko eseja. Za njurjorškog underground umetnika Martina Del Karpija (Martin Del Carpio) dizajnirao je omote za muzičke singlove i postere za kratkometražne filmove, a kao dizajner postera bio je angažovan i od strane mađarskog avangardiste Petera Lihtera (Péter Lichter) i češkog režisera Petra Makaja.

Njegovi kratki stripovi bili su izlagani na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu (2010, 2014, 2016, 2018 i 2019) i Festivalu stripa Fumetto u Lucernu u Švajcarskoj (2016), a prvu samostalnu izložbu kolaža održao je u februaru 2019, u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke Nikola Tesla. Iste godine, njegovi kolaži su predstavljeni na zatvaranju prvog izdanja međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i audio-vizuelnog performansa Kinoskop čiji je i ko-selektor. Seriju od dvanaest kolaža pod nazivom Minus Zodiac zasniva oko minimalističkih aktova mladog kenijskog fotografa Njorogea Kelvina, a u dogovoru sa samim autorom.

O izložbi

Bavljenje umetnošću na mene ima gotovo isceliteljsko dejstvo, pa otud i MeleM kao naziv moje druge samostalne izložbe. Pod ovim milozvučnim palindromom objedinjeno je dvadeset i pet kolaža koji su nastali u prethodnih godinu dana, a u kojima se sudaraju i prožimaju različiti uticaji, počev od snova i bajki, preko folklora i nadrealizma, do eksperimentalnih i animiranih filmova, a sve u cilju stvaranja lične i ezoterične mitologije.

Istovremeno, oni predstavljaju svojevrsne suvenire sa učestalih putovanja do najudaljenijih kutaka mog unutrašnjeg carstva, i nit koja me povezuje sa kosmičkom prazninom, a shodno tome u sebi nose i izvesnu dozu poetskog mraka i egzistencijalne melanholije. Njihova značenja i meni kao autoru izmiču, a njihovo tajanstvo potiče iz odnosa koji prema njima gajim u toku stvaralačkog procesa. Dodeljujući im ulogu vodiča i ne znajući kuda će me odvesti, prepuštam se misteriji koju smatram neodvojivom od umetničkog dela i koju izjednačavam sa blagotvornim melemom za duh.

Posetioci izložbe moći će da vide još pedesetak kolaža u formi digitalne prezentacije, kao i četiri kratka kolažna filma, tj. „filmske slikovnice“ i tri eksperimentalna filma umetnika sa kojima najčešće sarađujem, Martina Del Karpija, Ruzbeha Rašidija i rediteljskog para Denijel i Klara.

Filmovi

Kolažni filmovi Neizrecivo (Untold), U potrazi za Tanatosom (In Search of Tanatos) i Sedam 77 (Seven 77) nastali su iz potrebe da na izvesan način „oživim“ svoje kolaže i tim putem se, makar sitnim koracima, približim sedmoj umetnosti prema kojoj gajim veliku ljubav. U svakom od njih, minimalistička animacija postignuta je primenom tehnike kadar-po-kadar (stop-motion), kao i paniranjem i zumiranjem „kamere“ u softveru za montažu, a „dušu“ im udahnjuje muzika mojih prijatelja Jelene Perišić (Kemmer), Predraga Karanjca (Mother Beth Vs Blondie) i Marka Dabetića (Tearpalm). Ovim „filmskim slikovnicama“ koje se ukratko mogu opisati kao enigmatične fantazije lirskih, eliptičnih (ne)narativa pridružuje se još jedna, Zapaljivo (Kindle), po zamisli njujorškog underground umetnika Martina Del Karpija, a nadahnuta odlomkom iz romana Idi i reci to na gori Džejmsa Boldvina.

Auricular Confession (u slobodnijem prevodu, Lična ispovest), takođe u režiji Martina Del Karpija koji komponuje i muziku, a sa prelepom crno-belom fotografijom Vilijama Mareja, eksperimentalna je monodrama, u isti mah duboko lična i univerzalna, koja istražuje (urođenu) dualnost čoveka, i počiva na dihotomijama svetac-đavo, život-smrt, religija-(ranjivi) razum… Glavnog junaka (autorov alter-ego) tumači Esteban Liht koji se odlično snalazi bilo da se od njega očekuje ekspresionistički izraz ili improvizovani plesni performans.

Homo Sapiens Project (157) Ruzbeha Rašidija samo je delić impozantnog opusa od neverovatnih 199 filmova različitog trajanja koji su stvarani u periodu 2011-2015, i svojevrsni su vrhunac rediteljevog formalističkog eksperimentisanja i težnje da film i sopstvenu svakodnevicu učini potpuno neodvojivim. Zamagljujući „granice između otuđene subjektivne vizije i neiscrpne misterioznosti pokretne slike“, 157 deluje kao dadaistički audio-vizuelni kolaž čiji elementi u sebi nose duh različitih perioda iz duge istorije avangardnog filma.

Espectros Da Terra (Duhovi Zemlje) Denijela i Klare u Srbiji je premijerno prikazan na prvom izdanju Kinoskopa prošle godine, u okviru selekcije Magijsko-alhemijski filmski rituali. Reč je o fantazmagoričnoj meditaciji o prirodi i životnoj sredini koja je snimljena na super osmici, a gledaoca odvodi u snoviđajni svet nastanjen duhovima i neobičnim stvorenjima…

 

Dostava hrane u Nišu