Najposećenije letnje destinacije u Srbiji – beg u prirodu kao lek od vrućine

šta raditi tokom leta kada nam uzavreli asfalt nije prijatelj? Predlažemo vam 3 destinacije idealne za beg u prirodu. 

Raznovrsnost turističke ponude Srbije jedan je od njenih glavnih aduta. Od prestonice koja parira svetskim metropolama, preko odlično razvijenog seoskog turizma i planinskih predela, u Srbiji ćete pronaći i odmor i uzbudljive aktivnosti na svakom koraku. Ali, šta raditi tokom leta kada nam uzavreli asfalt nije prijatelj? Predlažemo vam 3 destinacije idealne za beg u prirodu. 

Leto na Zlatiboru ne mora biti monotono 

Lako pristupačan iz svih delova Srbije, Zlatibor je voljena planina kojoj se rado vraćamo iako je neretko kritikujemo zbog užurbanog urbanizma. Iz sezone u sezonu niču novi smeštajni i ugostiteljski objekti, aktiviraju se nove atrakcije i osvežavaju istorijsko-kulturni spomenici. 

Šetnja kroz centralni deo spoj je urbanog i prirodnog. Jezero koje je u svako doba godine predivan prizor dobilo je novi sjaj poslednjim renoviranjem. Pored sjajnih restorana domaće kuhinje tu je i stazica koja vodi ka usponu prema Spomeniku na Šumatnom brdu. Par minuta vožnje dovešće vas do predela nedirnute prirode, vodopada, Stopića pećine i manastira Uvac.  Ski centar Tornik epicentar je zabave tokom zimskih meseci, ali nije značajno manje posećen ni tokom leta kada nudi vožnje žičarom i sportske terene. Za poseban doživljaj nemojte propustiti: 

  • Avantura i Dino park: zlatiborski borovi skrivaju ove centre zabave u kojima vas čekaju zip line, veštačke stene za penjanje, 6D bioskop, replike dinosaurusa
  • Vožnju Gold gondola: Da li ste znali da je Zlatibor dom najduže gondole na svetu? Uživajte u pogledu na Ribničko jezero i prirodu Zlatibora za svega 1.200 dinara po vožnji.
  • El Paso City: Posetite Divlji Zapad bez da napustite Srbiju. 

Smeštaj Zlatibor je sledeća tačka u planiranju posete ovoj planini i neće vas namučiti koliko mislite. Najgušći je u centru i uglavnom je reč o apartmanima, dok se na obodima planine i u okolnim naseljima možete smestiti u autentičnim brvnarama i vikendicama. Još uvek je moguće pronaći povoljan smeštaj na Zlatiboru, i to po cenama od manje od 30 evra po danu. 

Aktivan odmor na Tari 

Pašnjaci, vidikovci i jezera ove planine idilično se nadovezuju i stvaraju bajkoviti predeo na zapadu Srbije. Zdrav i aktivan odmor na Tari vam je zagarantovan, pa ako ste planirali potpuno miran letnji odmor možda Tara neće biti pravi izbor za vas. Organizacija Nacionalnog parka Tara, osim zaštite netaknute prirode i životinjskog sveta, u svoj centar stavlja i posetioce koje će iskusni vodiči sprovesti kroz sva čuda od kojih je park sačinjen. Tako možete skoknuti do Kućice na Drini, koja je očarala i urednike Nacionalne Geografije, manastira Rača ili Mokre Gore. Za ispunjen odmor na Tari pobrinuće se: 

  • Osvajanje vidikovaca: Banjska stena, Osluša, Crnjeskovo, Bilješka stena, Janjač, Kozja stena – sve su ovo vidikovci za koje vam treba malo (ili ipak malo više) kondicije. Sa njih se pruža pogled na komšijsku Bosnu i Hercegovinu, Drinu, Đerdap, Uvac, a jedan od njih je poznat i kao filmska lokacija na kojoj je snimljen dirljiv domaći film. Da li možete da pogodite o kom vidikovcu je reč? 
  • Istraživanje biljnog i životinjskog sveta: Za svega 150 dinara možete iskusiti Tepih livadu i Crveni potok, prirodni rezervat koji krije tajne još iz Ledenog doba. Ako ste dovoljno hrabri i pažljivi možete krenuti u vođeno višečasovno traganje za mrkim medvedima medvedima kojima je Tara dom. 

Tara smeštaj je spreman da vas ugosti i udovolji sve vaše potrebe. Uz to pruža vam priliku da jutarnju kafu pijete uz neverovatan pogled! Budite spremni da izdvojite makar između 40 i 50 evra za kvalitetan smeštaj na Tari tokom letnjih meseci, ili uštedite tako što ćete se smestiti u okolnim selima poput Kremne. 

Srebrno jezero ili Sokobanja – letovanje na istoku Srbije 

Srpsko more dočekuje vas tokom cele godine, ali njegove prave čari najbolje ćete spoznati tokom leta. Raj za pecaroše i kampere može se pohvaliti negovanim plažama i vodom čistom i pogodnom za plivanje. Srebrno jezero možete iskusiti i kroz krstarenje, ili mu se diviti na obližnjim pešačkim stazama i terenima za tenis i odbojku na pesku. Ovo jezero posebno će voleti aktivni džogeri i biciklisti, kako se duž jezera nalaze moderne staze za trčanje i vožnju uz upečatljiv pogled. 

Za nešto mirniji odmor, ali i lečenje ako zatreba, tu je Sokobanja. Prošetajte do Sokograda, srednjovekovnog utvrđenja koje vas vraća u vreme cara Justinijana, ili potražiti zabavu i sunčeve zraka u akvaparku sportsko-rekreativnog kompleksa Podina. Sokobanja je od

Bilo da se nađete u gradu u kom se spajaju Sava i Dunav ili planinama poznatim po svojim prirodnim lepotama i gastronomskim specijalitetima, prijaće vam gostoprimstvo ljudi koji sve turiste dočekuju puni zanosa i ljubavi prema svojoj domovini. Sokobanja je ultimativna destinacija za wellness i spa odmor, a za to će se pobrinuti Soko terme. Kako vam zvuči ideja plivanja u termo-mineralnim bazenima na otvorenom i zatvorenom, odlaska na tretman u slanoj sobi, znojenja u sauni i odmoranja pod tuševima sa lekovitom vodom?

Preporučujemo da posetite makar jednu od ove četiri posećene lokacije, a za najbolji doživljaj uklopite ih u jedan opuštajući odmor u Srbiji. Mi smo već spremni za polazak, a vi?