Naissus.info i Narodno pozorište Niš vam poklanjaju 5 x 2 karte za predstavu “Vrana u paunovom perju”

vrana u paunovom perju

Naissus.info i Narodno pozorište poklanjaju 5 x 2 ulaznice za predstavu “Vrana u paunovom perju” u subotu u 20h. Imena dobitnika biće objavljena u petak do 15h.

Dovoljno je da odete na našu FB stranu i u komentaru posta tagujete osobu sa kojom idete na predstavu.

Roman Vrana u paunovom perju je još jedan dokaz da su sve ljubavne priče na neki način nedorečene, neiskazane u potpunosti.

U romanu je prikazana sasvim drugačija, posebna ljubavna priča – ljubav kneza Milana Obrenovića (kralj od 1882) sa običnom, ali prelepom Nišlijkom. To su retko inspirativne situacije koje se u pripovedanju mogu protivrečno tumačiti, posebno kada se radi o ljubavi vladara i obične građanke.

Ljubav je najsvetije osećanje, koje traži punoću odnosa u iskrenosti, poverenju, poštovanju i odgovornosti.

Pripovest se zasniva na događaju iz starog Niša i ženi u koju je knez Milan Obrenović bio ozbiljno zaljubljen i o njoj govorio kao „spoju divljine i aristokratske lepote“. Mnogima se čini da je ta ljubav glavna tema romana, mada postoji snažnija, ali prikrivenija – licemerje jednog čoveka, starog prote, čiji su život istorijske okolnosti prilično iskomplikovale. Vreme radnje romana je oslobođenje Niša od Turaka 1878. godine, kada se mnogo toga važnog dešavalo. Srbija je postala nezavisna država, primorana da se okrene Austriji i Beču zbog nečasnog ponašanja Rusije oko stvaranja Velike Bugarske.

Kralj Milan Obrenović je jedan od vladara koji je najviše ocrnjen i izvređan od Srba, a imao je časne namere. Posedovao je državničke sposobnosti, otvorio je pitanje Stare Srbije u pravom momentu i pravilno razumeo interese Srbije na Jugu. Podržan od Beča, Austrije i Evrope, pokušao je da srpsku državnu politiku okrene u tom prirodnom pravcu, prema Solunu i Mediteranu, što je bilo u suprotnosti sa interesima Rusije.

Ne treba zaboraviti da je sve što odlikuje modernu srpsku državu stvorio upravo kralj Milan Obrenović krajem 19. veka – od sticanja nezavisnosti, preko najslobodoumnijeg ustava, pa do moderne vojske koja je kasnije izvojevala čuvene pobede u oslobodilačkim ratovima.
Niš je od orijentalne kasabe preoblikovao u moderan, evropski grad.

LICA
Lena – Milica Filić, k. g.
Prota, Nepoznati – Stefan Mladenović
Milan Obrenović, Stanojlo – Andrija Mitić, k. g.
Sotir, Profir, Risantije – Marko Pavlovski
Hodža Ibrahim, Jovan Ristić, Nepoznati, Seljak, Aleksejev – Uroš Milojević
Pukovnik Gromov, Seljak – Marko Radojević
Persa, Nepoznati, Seljanka – Bratislava Milić
Čelebija, Seljanka, Žena – Milica Dimitrijević, k. g.
Nepoznati, Muž, Radikal, Seljak, Oficir Vlajković – Danilo Milenković

Global Digital Clinik