Nagrada “Stevan Sremac” Ani Mariji Grbić za zbirku priča “Srneća leđa”

Na završnoj sednici žirija za dodelu nagrade „Stevan Sremac“ održanoj 15. novembra 2022. godine, žiri je doneo odluku da nagradu „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2021. godini dodeli književnici iz Beograda Ani Mariji Grbić za zbirku priča „Srneća leđa“ u izdanju „Geopoetike“ iz Beograda.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Žiri čine: Dejan Milutinović (predsednik) i Petar Arbutina i Krsta Popovski.

Ana Marija Grbić, živi i radi u Beogradu gde je trenutno na poslednjoj godini doktorskih studija na Filološkom fakultetu. Objavila je knjige poezije „Da, ali nemoj se plašiti“ (Prvenac 2012), „Venerini i ostali bregovi“ (Lom 2014), „Zemlja 2.0“ (Arete 2018).

Priredila je oralnu biografiju benda Idoli “Idoli i poslednji dan” (Kontrast 2019). Autorka je zbirke priča „Srneća leđa“ (Geopoetika 2021) i romana „Mrtvi na dodir“ (Geopoetika 2022). Dobitnica je nagrade „Grozdana Olujić“.

Radi kao saradnik na RTS-u, kao mentorka kreativnog pisanja i urednica. Članica je Srpskog književnog društva i PEN Srbija.

Nagrada će Ani Mariji Grbić biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra u Nišu, 15.11.2022. godine.