Nacionalna nedelja promocije dojenja u Domu zdravlja

dom zdravlja
Foto: Dom zdravlja

Dom zdravlja u okviru obeležavanja Nacionalne nedelje promocije dojenja od 3. do 10. oktobra 2022.godine pod sloganom „ISTUPI ZA DOJENJE – EDUKUJ I PODRŽI”, održava radionice namenjene trudnicama kako bi im ukazala na značaj dojenja.

U prostorijama Škole roditeljstva održana je radionica namenjena trudnicama i još jednom ukazala na značaj dojenja kao najoptimalnijeg načina ishrane za pravilan rast i razvoj, zaštitu i unapređenje zdravlja deteta i majke.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života.

Dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje, potrebna je i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini.