Na Trgu Kralja Milana otvorena izložba “100 godina košarke”

Pehar - Kup Radivoje Korać
Foto: Naissus.info

Nišlije imaju priliku da tokom Kupa Radivoja Koraća u centru grada pogledaju izložbu koja je posvećena značajnom jubileju – 100 godina košarke u Srbiji. Organizator izložbe je Košarkaški savez, a u Nišu će moći da se vidi do subote.

Tačno pre 99 godina, u dvorištu beogradske osnovne škole „Kralj Petar I“ odigrana je prva košarkaška utakmica u istoriji Srbije. Kroz nešto više od 7 meseci, počeće godina u kojoj će Košarkaški savez Srbije kroz različite aktivnosti obeležiti prvi vek magične igre pod obručima u našoj zemlji.

Posebnu pažnju, nacionalni savez će obratiti na dresove u kojima će muške i ženske selekcije igrati tokom 2023. godine. Stoga ovim putem, KSS skreće pažnju svim kreativnim ljudima, dizajnerima i ljubiteljima košarke da 4. maja budu uz sajt i društvene mreže Saveza i prate instrukcije na konkursu koji će biti raspisan za izradu idejnog rešenja takmičarskog dresa reprezentacije kojim će biti obeležena stota godišnjica košarke u Srbiji.

“Prvi put povodom 100 godina košarke ili jednog veka košarke u Srbiji imamo priliku da vidimo jedinstvenu izložbu sa kompletnom istorijom košarke od prvog dana kad je Vilijam Vajlent doneo prvu košarkašku loptu u Srbiju, pa do današnjeg dana. Ono što mogu da vide svi na ovoj jedinstvenoj izložbi su pehari, medalje koje su osvojili naše seniorke i seniori, takođe medalje iz 1975. godine, lične stvari čuvenih košarkaša. Ovo je jedna izložba koja je pokrila ovaj vek košarke koliko se I igra kod nas.” Jovana Adaković Ćirilović iz Košarkaškog saveza Srbije.

Ova izložba će nakon Niša putovati po svim gradovima u Srbiji u kojima se održava 3×3 basket.

Global Digital Clinik