Na klinici za kardiohirurgiju otvoren Kabinet za neinvazivnu dijagnostiku

Foto: FB Dragan Milić
Foto: FB Dragan Milić

Na klinici za kardiohirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Niš otvoren je Kabinet za neinvazivnu dijagnostiku koji poseduje dva najmodernija ultrazvucna aparata za preglede srca i vaskularnog sistema. Koliko je ovo vazno govori podatak da je samo u decembru mesecu prošle godine na klinici pregledano 1200 bolesnika!

Kako bi pružili pravovremenu uslugu svim bolesnicima, i pored nedovoljnog broja osoblja, produžiće rad ambulanti sa 8-14 sati na 8-19 sati. Raspored rada svih ambulanti u dve smene bice istaknut na kardiohirurškoj, vaskularnoj, anesteziološkoj i klinici za hemostazu i trombozu.

Iz klinike za kardiohirurgiju mole i traže od Uprave UKC Niš da se na rad u kliniku preraspodeli, za pocetak jedan radiolog koji je deo njihovog  tima za transplantaciju bubrega. Njihova procena je da bi taj radiolog godišnje obavljao do 5000 UZ pregleda koji se sada uglavnom rade privatno po ceni od oko 5000 dinara. Na ovaj način bi se pacijentima uštedelo oko 25 miliona dinara ili preko 200 000 evra i to samo u 2023. godini.

„Po mom mišljenju, najvažnije je to što bi pacijent odmah po upućivanju na pregled kod nas istog dana završio celokupni pregled a ne kao što se sada dešava da pacijenta vracamo njegovom lekaru sa zahtevom za dodatnom dijagnostikom. Lekar opšte prakse mu piše novi uput i šalje na pregled radiologu gde su liste duge i na kraju se ide na pregled privatno, kako se ne bi gubilo dragoceno vreme. I onda se pacijent ponovo nakon uradjenog ultrazvučnog pregleda vraća kod nas za definitivnu dijagnozu i terapiju. Ova tragično loša organizacija duplira preglede kod specijaliste, maltretira bolesnike i finansijski ih opterećuje. Stalno čujemo kako treba da vratimo u centar zdravstvenog sistema pacijenta i njegove potrebe. Vreme je da predjemo sa reči na dela. Naša klinika je spremna, a nadamo se i ostali u lancu odlučivanja.“ naveo je doktor Dragan Milić, direktor klinike za kardiohirurgiju.

Global Digital Clinik