Na Infektivnoj 7 godina postoji molitvena soba: SPC odlikovala prof. dr Rankovića

Veliko priznanje prof. dr Žarku Rankoviću
Veliko priznanje prof. dr Žarku Rankoviću

Srpska pravoslavna crkva odlikovala je ordenom Svetog kralja Milutina, infektologa, predsednika Skupštine Gradske opštine Medijana i prvog čoveka niškog SPS-a Žarka Rankovića, zbog toga što je uredio i opremio bogoslužbeni prostor na Infektivnoj klinici u Nišu.

Prof. dr Žarko Ranković kaže da zaista poštuje crkvu, veru i tradiciju i naglašava da ako čovek ne poštuje svoje, ne može ni tuđe.

Prof. dr Žarko Ranković

Pacijenti za njega kažu da je, osim dobar lekar, i dobar čovek

Kako je navedeno u obrazloženju, prof. dr Žarko Ranković je odlikovan zbog “delatne ljubavi prema Svetoj majci Crkvi, naročito pokazanu uređenjem i opremanjem bogoslužbenog prostora na Infektivoj klinici Kliničkog centra u Nišu”.

“Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej, koji je tada još bio Episkop niški, imao je veliku želju, koju je podelio sa mnom, da se u sklopu Kliničkog centra Niš izgradi jedan molitveni prostor – paraklis, kako bi naši pacijenti i njihovi najmiliji mogli da se pomole Bogu”, kaže prof. dr Žarko Ranković.

2011. godine na klinici je postojala jedna otvorena terasa koja, kako navodi Ranković, nije služila ničemu, pa je zamolio Oca Rašu da pogleda taj prostor i proceni da li bi bilo prikladno da se ona preuredi u molitveni prostor.

“Nakon saglasnosti Oca Raše koji je zatražio blagoslov tadašnjeg Episkopa niškog Jovana i uz veliku pomoć Gradske opštine Medijana, te godine Klinički centar u Nišu dobio je svoj jedini molitveni prostor. Paraklis je osveštan, a Infektivna klinika od te godine svakog 25. novembra slavi slavu Svetog Jovana Milostivog”, objašnjava prof. Ranković.

Kako je izjavio, ovo mu je jedna od značajnijih priznanja koje je dobio tokom svoje karijere.

“Dobio sam razna priznanja koja mi znače, ali ovaj orden mi je posebno drag jer sam jedan od retkih lekara u Srbiji koji poneo visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve”, dodao je prof. Ranković.

Orden Svetog kralja Milutina od poznatijih ličnosti dobili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, režiser Emir Kusturica…