“Čikaške perverzije” u niškom Narodnom pozorištu

Predstava
Predstava "Čikaške perverzije"; Foto: FB Čikaške perverzije

Kultna hit predstava “Čikaške perverzije” posle skoro decenijske pauze vraćena je pred pozorišnu publiku krajem 2014. godine i od tad je zabeležila brojna rasprodata izvođenja u Sava centru, Domu omladine Beograda, Pozorištu mladih u Novom Sadu i brojnim drugim prostorima širom Srbije.

“Čikaške perverzije već 25 godina pričaju o ljubavi, o prijateljstvu, o odnosima između žena i muškaraca. A to su teme za sva vremena. Zato Čikaške perverzije traju, baš zbog toga što se predstava bavi najobičnijim, a u stvari najkomplikovanijim stvarima”, objašnjava Dragan Gagi Jovanović.

Hit predstava koja na duhovit način govori “ljubavi, prijateljstvu i problemima između muškaraca i žena”

Rađena po motivima drame čuvenog Dejvida Memeta “Seksualne perverzije u Čikagu”, predstava je u režiji Omara Abua el Ruba premijerno izvedena 9. marta 1993. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Originalnu postavu činili su Gagi Jovanović, Branka Pujić, Olga Odanović i Dragan Mićanović, koga su menjali Dejan Lutkić i Nebojša Glogovac (1969-2018), a danas Igor Đorđević.

Memetovu duhovitu savremenu američku dramu, srpski glumci su na ingeniozan način pretvorili u fantastičnu komediju koja prevazilazi granice lokalnog i progovara o onome što je zajedničko svima – o potrebi za ljubavlju i preprekama njenog ostvarivanja.

“Pozorište je živa stvar i uvek se mogu desiti neočekivane stvari, pogotovo u ‘Čikaškim’ gde ima dosta improvizacije. Nijedna predstava nam nije kao prethodna i dosta ljudi dolazi više puta da nas gleda“, objašnjava Olga Odanović.

Urnebesnu komediju do sada videlo više od 200.000 gledalaca 

“Čikaške perverzije” su narednu deceniju i više uživale status urnebesne komedije i ogromnog hita sa preko 200.000 gledalaca. I pored velikog i kontinuiranog uspeha, predstava je ipak poslednji put izvedena 2005. godine.

Posle duže pauze Gagi je odlučio da se vrati kultnoj predstavi krajem 2014. godine, kada se i 500. izvođenje simbolično desilo upravo u Čikagu.

Nakon toga, Čikaške perverzije nastavile su da redovno pune Dom omladine Beograda, Pozorište mladih u Novom Sadu, Sava centar… U Nišu je ova predstava izvedena samo jednom.

“Mislim da je smeh lekovit. Lep je osećaj kad vidiš srećne i zadovoljne ljude, koji su se smejali dva sata. Divan osećaj za nas na sceni, a i mi se dobro provodimo”, ističe Branka Pujić.

Predstava “Čikaške perverzije”u niškom Narodnom pozorištu biće izvedena 31. marta od 20 sati. Rezervišite karte na vreme.