Mladi sve ređe i sve kasnije stupaju u brak: Da li beže od vezivanja, ili je nešto drugo u pitanju?

Avantura porodice: kroz brak i roditeljstvo - tribina o porodici
Avantura porodice: kroz brak i roditeljstvo - tribina o porodici

Danas brak i osnivanje porodice za mnoge ljude nije imperativ. Kako mladi, ali i oni nešto stariji razmišljaju na ovu temu? Šta dobijamo stupanjem u takvu zajednicu, a šta gubimo?

Svi smo mi svesni da čovek bez čoveka ne može, da su međusobni odnosi, svakodnevno razmenjivanje reči i emocija neophodni kako bi razvili i očuvali osećanje sigurnosti, pripadanja i sreće. Šta bi bilo kada ne bismo imali porodicu, kada bi nas bilo sve manje ili još gore kada bi bili bez ikog bližnjeg.

Važno je misliti o porodici i o budućnosti, nas u okvirima sigurnosti i ljubavi supružnika i dece.

Na mladima je da budu svesni da su prepreke i problemi manji uz oslonac. Jer zdrava porodica je nezamenljiva sredina, u kojoj se čovek formira kao ličnost, u kojoj zadovoljava svoje osnovne potrebe, koje se samo u takvoj povoljnoj sredini mogu zadovoljiti.

Društvene promene utiču na izgled i funkcionisanje braka pa samim tim i porodice. Mladi su danas pred ogrominom mogućnošću izbora, kako treba izgledati partnerski odnos pre braka, po ulasku u brak i osnivanje porodice.

Moramo ipak shvatiti da je kvalitet bitniji od strukture, kao što je i suština od forme. Ipak, porodica se ne zasniva samo na krvnom srodstvu, porodica je mesto na kome se umovi spajaju jedni sa drugima.

Za osnivanje porodice je neophodna ljubav, ali sa željom o proširenju porodice ipak moramo dati sve od sebe i uključiti samo najpoželjnije i najvrednije osobine kako se takvo jedinstvo ne bi narušilo.

Psihološko savetovalište Studentskog kulturnog centra Niš 23. aprila 2018. od 11:30 do 13:30h u Maloj Sali SKC-a(Univerzitet u Nišu, Šumatovačka BB) organizuje tribinu na temu „Avantura porodice: kroz brak i roditeljstvo“.

Ivajlo Ilijev, psihijatar i psihoterapeut i Tanja Cvetković, psiholog, govoriće o porodici, zasnivanju porodice kao i o porodičnim i partnerskim odnosima.

Zainteresovani se mogu OVDE prijaviti popunjavanjem google upitnika.