Mladi Nišlija kroz fotografije prezentuje nikad izgovorene misli

Izložba fotografija Pavla Nikolića u Nišu
Izložba fotografija Pavla Nikolića u Nišu

Pavle Nikolić je mladi fotograf rođen u Nišu, učenik je trećeg razreda gimnazije i fotografijom se bavi, kako kaže, poslednje četiri godine.

Počevši od mobilnog telefona, preko automatskih i manuelnih digitalnih fotoaparata, danas se bavi analognim procesima i analognom tehnikom.

Izložba fotografija Pavla Nikolića u kafe galeriji Paris Art, Niš
Izložba fotografija Pavla Nikolića u kafe galeriji Paris Art, Niš

Predmeti njegovih fotografija su svima dobro poznati, svakodnevni objekti u mirnim scenama mrtve prirode i međusobnim odnosima. Izložba nosi naziv “Domestica” (latinska reč koja znači “domaća”, a u slobodnom prevodu “ono što je dobro poznato”, predstavlja sigurnost i poverenje, rutinu).

“Ovom izložbom su, bukvalno i kroz simbole, predstavljena privatna dešavanja i nikad izgovorene misli, ono o čemu se ne priča, a neprestano se ponavlja. Kamera u fotografijama ima ulogu čoveka koji narušava privatnost, krije se od predmeta posmatranja, ili se pak predmet posmatranja krije od kamere”, kaže Nišlija Pavle Nikolić.

Fotograf Pavle Nikoli kroz fotografije prezentuje nikad izgovorene misli
Fotograf Pavle Nikoli kroz fotografije prezentuje nikad izgovorene misli

Fotografije prikazuju različite etape otkrivanja istine, jer istina je kaže, uvek prisutna, ali ne i očigledna.

“Na posmatraču je da uvidi istinu koja zavisi isključivo od njegovih želja i shvatanja, tako da fotografija čita posmatrača isto kao što posmatrač izučava fotografiju, posmatrač otkriva nešto novo o sebi, ali to zadržava samo za sebe, čime ulazi u krug koji se stalno ponavlja i time postaje deo izložbe”, objašnjava ovaj telentovani mladić.        

Otvaranje izložbe pod nazivom “Domestica” je u nedelju 27. maja od 19 sati u kafe galeriji Paris Art u ulici Mije Petrovića 4b, Niš.   

Global Digital Clinik