Mladenci: Praznik koji simbolizuje ljubav, sreću i sladak život

Mladenčići; Foto: Vladislav Mitić
Mladenčići; Foto: Vladislav Mitić

Danas je pravoslavni praznik poznat u narodu kao – Mladenci, a njega proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost.

Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani.

Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu.

Ubrzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni. 22.mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, običaj je modernih dana, koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Inače, Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Evo i recepta za ukusne mladenčiće

Potrebno je:

600 g mekog brašna,
300 ml mlake vode,
45 g svežeg kvasca,
2 kašičice šećera,
1 kašičica soli,
3 kašike ulja,
med za premazivanje,
orasi po želji.

Priprema: U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe.

U odgovarajuću posudu staviti ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamesiti glatko testo.

Posudu sa testom pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Testo premesiti, rastanjiti ga na debljinu od 0,5 cm, pa čašom ili modlom vaditi 40 kolačića – mladenčića.

Jako je važno da bude tačno četrdeset mladenčića, pa ako vam preostane testa zadnji kolačić napravite da bude veći.

Kolačiće izbockati na nekoliko mesta rascvetanom grančicom neke voćke ili grančicom bosiljka, pa ih staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta.

Pečene mladenčiće, dok su još vrući, premazati medom i po želji mlevenim orasima i ostaviti da se prohlade pre služenja.

Global Digital Clinik