Ministar Dmitrović nakon posete Nišu: Stvaranje boljih uslova na selu strateško rešenje problema

ministar dmitrović
Foto: Zvanični sajt Grada

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović posetio je Niš i sastao se sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski.

Tema sastanka bila je kako motivisati porodice da imaju više dece i kako popraviti demografsku sliku Srbije. Ministar Dmitrović naglasio je da se na rešavanju demografskih problema mora da se delovati dugoročno, strateški i generacijski. Rekao je i da Vlada mora da izađe u susret lokalnim samoupravama.

Demografija je problem svih problema u strateškom i generacijskom smislu koji zahteva kratkororočno i dugoročno delovanje, zaključeno je na sastanku gradonačelnice Niša, zamenice gradonačelnice Dušice Davidović i ministra sa njegovim saradnicima.

Sotirovski je upoznala ministra sa merama koje Grad Niš preduzima na poboljšanju demografske slike koja, kako je napomenula, u Nišu i oko Niša nije najsjajnija, navodi se u saopštenju.

Grad iz budžeta izdvaja značajna sredstva za pomoć roditeljima sa više dece, gradi vrtiće, radi na boljim uslovima za život u selima i prigradskim naseljima svojim sredstvima. Dodala je i da očekuje još veći intenzitet u komunalnom opremanju sela kroz državni program „SRBIJA 2025“.

“Radićemo na novim investicijama i radnim mestima. Ljudima iz okruženja stvaraćemo uslove da u Niš dolaze da rade, a da istovremeno žive u svojim mestima”, najavila je gradonačelnica.

Dmitrović je ocenio da mere Niša na planu demografije ulivaju optimizam. Grad radi u okvirima svojih kompetencija. Država će pomoći tamo gde grad ne može sam da rešava probleme, navodi se.

Uspostavljanje mirnijeg balansa između gradova i okoline, stvaranje boljih uslova za život na selu i „smirivanje“ velikih centara kako ne bi „usisavali“ sela i male varoši, bilo bi strateško rešenje problema, ukazao je Dmitrović.

Gradonačelnica i ministar sa saradnicima su nakon sastanka posetili Sigurnu kuću u Nišu.