Milan Višnjić, bivši dekan Medicinskog fakulteta, oslobođen optužbi

Milan Višnjić
Izvor: Facebook

Milan Višnjić, bivši dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, oslobođen je optužbi da je zloupotrebio službeni položaj.

Milan Višnjić uhapšen je 2015. godine, pod sumnjom da je u periodu od 2008. do 2012. godine pribavio korist za 82 studenta. Optužen je da je naneo štetu fakultetu, u iznosu od od 7.058.964 dinara, oslobodivši ih dela školarine.

Viši sud uvažio je tvrdnje odbrane da je oslobađanje od školarine bilo po Zakonu o visokom obrazovanju, i po uputstvu Ministarstva prosvete. Takođe, potvrđeno je da se oslobađanje bilo u skladu sa Statutom Medicinskog fakulteta i Statutom Univerziteta Niš. Tokom suđenja potvrđeno je, od strane svedoka, da je odluke donosio Kolegijum fakulteta, a ne dekan.

“Konačno je stavljena tačka. Oslobođen sam svih optužbi, pritužbi, žalbi, podmetanja, neistina, laži, kleveta, lažnih svedočenja… Idioti koji su mi sve to pakovali i lansirali neistine o meni i mom radu na Medicinskom fakultetu, sigurno će biti razočarani, ali se nadam da će ih stići “božja kazna”, napisao je Višnjić na svom Facebook profilu.

Višnjić je bio osumnjičen i da je od septembra 2008. do marta 2011, samoinicijativno uvećao koeficijente plata nenastavnom osoblju suprotno Uredbi Vlade. Takođe, da je od maja 2007. do decembra 2011, naložio službi knjigovodstva da svim zaposlenima koji su radili na fakultetskim projektima isplati određeni procenat od prethodne plate, iako projekti nisu bili usvojeni. Istragom je utvrđeno da su ove radnje sprovedene u skladu sa zakonom.

Prema njegovim navodima, okidač za hapšenje bila konferencija za štampu, koju je organizovao krajem 2011, na kojoj je oštro kritikovao „ogromno“ trošenje para na vanstandardno lečenje multiple skleroze u Kliničkog centra Niš metodom neispitana i nepriznata kao metod lečenja te bolesti.

Višnjić je u pritvoru proveo skoro tri meseca. Kada je uhapšen privremeno udaljen sa posla u KC-u, na Medicinskom fakultetu smenjen je sa funkcije prodekana za poslediplomske studije, naučno- istraživački rad i finansije, kao i sa mesta šefa katedre za hirurgiju. Penzionisan je 2015. godine.