Mihajlo T. Đulizibarić: Jedan od 1300 kaplara iz Prvog svetskog rata čija se spomen česma nalazi u Miljkovcu

Mihajlo T. Đulizibarić
Spomen česma u Miljkovcu. Foto: Miroslav Veličković, udruženje „Kajmakčalan“

Mihajlo T. Đulizibarić jedan je od 1300 kaplara u Prvom svetskom ratu. Bio je učesnik i u Prvom i Drugom balkanskom ratu. Poginuo je na Solunskom frontu.

Mihajlo T. Đulizibarić rođen je u Nišu 31. jula 1887. godine gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je pravo na Beogradskom univerzitetu. Učestvovao je u povlačenju srpske vojske preko Albanije. Poginuo je 13. novembra 1916. godine na „Tepavičkim čukama“ na Solunskom frontu.

Njegova spomen česma nalazi se u selu Miljkovac, nadomak Niša. Nju je podigao Mihajlov brat, Nikola, “za sećanje na brata, DIV-junaka sa Solunskog fronta”. Spomen česma podignuta je 1924. godine.

Dugi niz godina nije se znalo za ovu česmu. Prvi trag nađen je u selu Dobroveni u okolini Bitolja, u Severnoj Makedoniji. Članovi Udruženja za negovanje i očuvanje tradicije “Kajmakčalan” su, povodom obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta, obišli srpsko vojničko groblje i tada naišli na trag.

“Na inicijativu profesora novosadskog univerziteta dr Slobodana Blagojevića, rođenog u Miljkovcu, česma je stavljena na listu kulturnih dobara grada Niša” piše Verica Zafirovski.

Nažalost, česma je u veoma lošem stanju, obrasla korovom. Nedavno su članovi ovog udruženja Slavica Dinić, Miroslav Đorđević i Miroslav Veličković obišli i delimično očistili prostor oko spomen česme Mihajlu Đulizibariću.

 

Njihova ideja je da se uredi prostor oko česme, da radnici Zavoda za zaštitu spomenika naprave 3D model česme, da se zabeleže koordinate za buduću kartu spomenika.

Izvor: Facebook, Telegraf

Global Digital Clinik