MHE na Staroj planini se neće graditi: Okončana trogodišnja borba

MHE na Staroj planini
Pokret Odbranimo reke Stare planine. Foto: novastaraplanina.com

MHE na Staroj planini se neće graditi. Meštani staroplaninskih sela i ljubitelji prirode izborili su se za očuvanje reka Stare planine.

Na Staroj planini se narednih 15 godina sigurno se neće graditi mini-hidroelektrane. To je predviđeno nacrtom novog prostornog plana grada Pirota, koji će uskoro biti usvojen, prenosi RTS.

Blokadom puteva, protestima, pa i sukobima sa investitorima, meštani staroplaninskih sela izborili su se za očuvanje reka. Njihova borba je trajala tri godine, a rezultat je to da su izbačene sve mini-hidroelektrane sa područja parka prirode i turističke regije Stara planina.

Pokret Odbranimo reke Stare planine, učestvovao je zajedno sa meštanima u ovoj borbi. Nije stvar i cilj pokreta protest da bi se protestovalo, već promena sistema i načina ponašanja svih ljudi, gde se više pažnje obraća na narod, ekologiju, podiže svest stanovništva da je ovo naš dom i da mi moramo da brinemo o njemu, a ne da se rukovodi interesima pojedinaca, navodi se na njihovom sajtu.

Aleksandar Panić iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ navodi za RTS da su gradske vlasti dugo ignorisale problem sa mini-hidroelektranama. „Od starne gradske vlasti ovaj problem sa mini-hidroelektranama dugo je bio ignorisan. Uspeli smo da nekako te ljude privolimo da počnu da razmišljaju i da vide kolika je štetnost mini-hidroelektranau zaštićenom području“, objašnjava Panić.

„Vrlo je važno da napomenemo da ćemo pratiti izgradnju bilo koje hidroelektrane i na reci Nišavi. Zato što postoji mogućnost mogućnost nastanka velike ekološke štete“, navodi Dragan Jonić, iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“, piše RTS.

Cevi iz reke kod Rakite ukloniće građani: Neka nas hapse, ali mi u subotu vadimo cevi”