Međunarodni viteški festival „JUST OUT“. Organizovan prevoz

Viteška družina „Zmajeva griva“ biće učesnik najvećeg međunarodnog viteškog festivala u regionu „JUST OUT“

24 – 26. avgust, Despotovac

Viteška družina „Zmajeva griva“, organizator viteškog festivala „Zaštitnici tvrđave“, biće učesnik najvećeg međunarodnog viteškog festivala u regionu „JUST OUT“, koji se održava 24 – 26. avgusta u Despotovcu, u čast Despota Stefana Lazarevića. Tim povodom, članovi viteške družine ovih dana u najveće rade na pripremi svoje opreme i srednjovekovnih šatora, kako bi se na predstojećem festivalu pokazali u što boljem ruhu.

Festival „JUST OUT“ održava se već četvrtu godinu zaredom, a ove godine okupiće učesnike iz 22 zemlje. Reč je o festivalu koji se održava u neposrednoj blizinimanastira Manasija, u znak sećanja na 600 godina od kada je Despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjevekovnih zdanja.

Kako bi festival „JUST OUT“ bio dostupan i ljubiteljima srednjovekovne kulture iz Niša, viteška družina „Zmajeva griva“ organizovaće prevoz za posetioce iz Niša u subotu 25. avgusta, u vidu jednodnevnog izleta, o čemu se zainteresovani mogu više informisati na zvaničnoj fejsbuk stranici družineili pozivom na broj 066 917 19 70.

Zmajeva griva

PROGRAM FESTIVALA za 25. avgust 2018.

10:00 – 19:00 – Srednjovekovni kamp – selo u kojem su smešteni vitezovi, otvoren je za obilazak posetilaca. Dođite i oprobajte se u raznim veštinama i zanatima i pođite sa nama na putovanje kroz vreme u nazad 600 godina! Ulica starih zanata, streličartvo, bacanje koplja i sekire, radionice sa kožoom i drvetom, kovačnica, mozaik, kaligrafija, heraldika, grnčarska radionica, izložba oružja i oklopa, viteška škola jahanja i mnogo drugog sadržaja.

Počev od 12časova, pa sve do zatvaranja kapa, na svakih sat vremena okupljamo najmlađe posetice da se priključe gardi „Orlića“ i vođeni vitezovima iz reda „Belog Orla“ prođu kroz viteški kamp i na poseban način dožive srednjovekovni život i običaje iz gostujućih zemalja.
10:00 – 13:00 – Dečiji program: Mala škola mačevanja, gađanje iz luka i strele, radionice slikarstva, grnčarije i srednjovekovnih društvenih igara.

13:00 – 18:00 – Viteške borbe i mačevanja u Viteškom selu: HEMA turnir, duelne borbe, profesionalne borbe, grupne borbe.

18:00 – 19:00 – Streličarski turnir u srednjovekovnom selu

20:00 – 20:20 – Defile: viteške trupe „Beli orlovi“. Učesnici zemalja nose svoje zastave u formaciji, upućuju naklon ka Svečanoj tribini i demonstriraju borbe.

20:20 – 20:40 – Kulturno umetnički program iznenađenja.

20:40 – 21:30 – Viteški program.

21:30 – 22:10 igrano-dokumentarnog filma o despotu Stefanu Lazareviću
„Naučiti mrak da sija“

 

Autor  fotografija: Davorin Dinić

Exe-Net