Međunarodni dan Roma “poboljšati njihov položaj”

Romska mahala Niš

I ovog 8. aprila 2018. Romi će, iskazati nadu da će vlast učiniti ono što je sama usvojila, da se u školama i kod kuće neće učiti sa predrasudama i stereotipima o romskoj nacionalnoj zajednici.

 U romskom jeziku, ne postoje reči „antisrpstvo“, „mržnja“ i „rat“

“Nadmo se da će se deci glasno reći da su Pablo Pikaso (jedan od najvećih slikara i osnivač sliukarskog pravca Kubizam), Jul Briner (glumac, osvajač mnogih priznanja), Franc List (jedan od naboljih pijanista kompozitora u 19. veku), Čarli Čaplin (najveći komičar svih vremena), Rita Hejvort (najbolja i najlepša glumica svog vremena), Đango Rajnhart (jedan od najuticajnijih gitarista u Francuskoj, pokretač džez pravca u Evropi) Šaban Bajramović (kralj romske muzike), Ronald Roni Vud (gitarista najveće rok grupe svih vremena – Rolingstons), Zlatan Ibrahimović (jedan od najboljih evropskih fudbalera svih vrmena), Rikardo Kvarežma (kapiten fudbalske reprezentacije Portugala), kao i mnogi drugi istaknuti članovi društva širom sveta, bili i jesu Romi i sa ponosom su svaki put to govorili i danas govore”, rekao je Aleksandar Nedeljković za Roma World.

8. april je posvećen slavljenju romske kulture, istorije, naslijeđa i iskustava i prililka je za dijalog i aktivizam u cilju poboljšanja položaja Roma, smanjenja neprihvatljivog jaza između Roma i ne-Roma, te približavanju Roma ka jednakosti u pravima i slobodama. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, čestitao je Međunarodni dan Roma svim pripadnicima romske nacionalne zajednice i rekao da kao društvo radimo na tome da se podigne svest o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je mnogo toga uradilo kada je u pitanju poboljšanje uslova života Roma u Srbiji.

“Napravljen je veliki pomak, ali postoji još mnogo toga u planu. Kroz sprovođenje antidiskriminacionih politika, nastojaćemo da stvorimo povoljan ambijent za efikasno obezbeđivanje zaštite svih nacionalnih manjina, od bilo kog vida diskriminacije”, istakao je ministar Đorđević, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

Kako je rekao ministar, Ministarstvo će nastaviti i u narednom periodu da radi na osnaživanju položaja Roma i Romkinja, a glavne aktivnosti Ministarstva usmerene su ka programu „Podrške EU inkluziji Roma-Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma” u okviru koga je implementacioni partner Stalna konferencija gradova i opština.

Global Digital Clinik