Međunarodni dan osmeha: Kome ćete pokloniti osmeh danas?

međunarodni dan osmeha

Međunarodni dan osmeha obeležava se širom sveta svakog prvog petka u oktobru.

Međunarodni dan osmeha obeležava se zahvaljujući kreatoru smajlija, Harviju Rosu Bolu. Slogan fondacije „Harvey Ball World Smile Foundation”, koja je osnovana u njegovu čast, glasi: Osmeh po osmeh i učinićemo svet boljim mestom za život”.

Jeste li znali zašto je smajli žute boje?

Žuta boja podstiče izražavanje prijatnih osećanja i podiže nivo raspoloženja. Asocira nas na sunčevu svetlost i lep dan. Smatraju je simbolom vedrine, pa koja bi druga boja bila adekvatnija?

Da biste nekome ulepšali dana, ponekad je dovoljno da mu samo podarite osmeh. Međunarodni dan osmeha nas uvek iznova podseća da je oko nas mnogo stvari koje nas mogu nasmejati. Mnogo je događaja u svetu koji se organizuju povodom ovog dana. Svi oni su koncipirani tako da ljudima omoguće da se osećaju bolje i da svoju radost podele sa drugima. 

Nauka o smehu

Da li znate šta je gelotologija? Gelotologija je nauka o smehu. Ona proučava uticaj smeha na naš organizam. Koliko je važno započeti dan osmehom, govore nam rezultati istraživanja. Naime, smehom se povećava aktivnost pluća jer se unosi više kiseonika. Smeh ubrzava metabolizam ćelija i jača imuni sistem. Tokom smejanja luči se serotonin, koga nazivaju hormonom sreće. Još jedan razlog za smeh leži u podatku da smeh sagoreva kalorije. 

Smejanjem pokrećemo više od 300 mišića u telu

Proučavajući delotvorne posledice smeha na naš organizam, naučnici su utvrdili da tokom smejanja pokrećemo više od trista mišića dijafragme, stomaka, leđa, nogu i ruku. Očni mišići su takođe aktivni. Poznato je da se zenice šire kao se smejemo, čime ostvarujemo bliskost sa drugim ljudima. 

Svima je već jasno da smeh koristimo kao sredstvo za postizanje boljeg raspoloženja, stoga gde god da krenete danas ne zaboravite da ponesete jednu stvar – osmeh. 

Srećan Vam Međunarodni dan osmeha

Autor: Dragana Dimitrijević