Medicinski fakultet i Klinički centar dobijaju savremenu opremu

Izvor: Facebook

Klinika za kardiohirurgiju KC Niš i Medicinski fakultet u Nišu dobiće još jednu donaciju od Komande Američke vojske za Evropu. Donaciju čine dve najsavremenije mašine čija je vrednost oko 150 000 evra.

Aparati Real Time PCR aparat Quant Studio 6 Pro i KingsFisher DNA Isolator spadaju u najsavremenije mašine, i tek odnedavno se koriste i u Americi. “Primenom ovih aparata omogućiće se precizna dijagnostika svih malignih oboljenja sa odredjivanjem genske specifičnosti tumora. Takođe i individualizacija terapije”, piše Dragan Milić, rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju.

Za nas je od posebnog značaja što ćemo moći da radimo ispitivanje kompletne podudarnosti tkiva donora i recipijenta za transplantaciju organa. To će biti gotovo za svega tri do četiri sata“, ističe Milić.

Na ovoj klinici nalaze se aparati i Quant Studio 5. On je tokom epidemije korišćen za analizu biološkog materijala na prisustvo korona virusa, i može da radi 1000-1200 analiza dnevno. “Sa druge strane, Quant Studio 6 Pro koji će nam biti doniran, može da radi 384 analiza istovremeno pri čemu je ciklus rada samo 30 minuta što znači da je kapacitet rada neverovatnih 18 000 analiza dnevno”, napisao je Dragan Milić na svom Facebook profilu.

Milić ističe da značaj ovih mašina ne bi bio toliki da nema kvalifikovanog osoblja koji će raditi na njima. “Ipak, najvažnije je to sto će uskoro na hiljade naših pacijenata dobiti mogućnost najbolje i najsavremenije dijagnostike. Ona se primenjuje samo u najelitnijim institucijama u svetu”, zaključuje on.

Najsavremeniji aparat za utvrđivanje korona virusa nalazi se u Nišu

Global digital clinic