Najsavremeniji aparat za utvrđivanje korona virusa nalazi se u Nišu

corona virus

Aparat koji bi mogao da se koristi za ispitivanje biološkog materijala pri utvrđivanju prisustva korona virusa, nalazi se u Nišu.

Klinika za kardiohirurgiju KC Niš je u novembru 2019. godine dobila na poklon aparat koji je od strane svetskih institucija preporučen za ispitivanje biološkog materijala na prisustvo korona virusa. Rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju, Dragan Milić, na svom Facebook profilu objavio je da ovaj aparat istovremeno može da vrši analizu 96 uzoraka. S obzirom na to, da se na analizu čeka dva sata, ovim aparatom bi za 24 sata bilo dobijeno 1200 analiza, zaključio je Milić.

Aparat je nabavljen za ispitivanje pacijenata koji treba da imaju transplataciju, ali se trenutno u te svrhe ne koristi, te je dostupan za utvrđivanje prisustva virusa. Kako Dragan Milić piše, Klinika za kardiohirurgiju spremna je na sve što nadležni kažu.

Jelena Ivanović-Stojanović, specijalista humane i medicinske genetike, ispod ove objave napisala je da ovaj aparat (Real Time PCR – Quant Studio 5) sam po sebi nije dovoljan za utvrđivanje korona virusa. Aparat je samo pomoćno sredstvo da bi se detektovala virusna RNK. Ceo proces je jako osetljiv, kompleksan i specifičan, istakla je ona.

Nadležni se po ovom pitanju nisu oglašavali, a Darija Kisić Tepavčević kazala je da je kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji 4.500 testova dnevno. Što se niškog Instituta za javno zdravlje tiče, moguće je testirati oko sto građana, a u niškom Veterinarskom institutu još najviše toliko, izjavio je Branislav Tiodorović.

Autor N.M.