Kon: Medicinski deo Kriznog štaba za potpuno zatvaranje na pet dana

barometar
Pijaca Niš Foto: Ilustracija, Naissus.info

Prema rečima Predraga Kona, medicinski deo Kriznog štaba je za to da se sve zatvori na pet dana, ističući da je to najefikasnija mera.

“Medicinski deo Kriznog štaba bi najradije da sve zatvori na pet dana. Da se totalno napravi lokdaun. To bi bila najefikasnija mera, ali to bi bilo nemoguće sprovesti”, rekao je Kon, dodajući da to nije uzeto u razmatranje.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa postignut jedinstven stav da se preko vikenda mora preduzeti nešto. Uprkos velikom broju novozaraženih, ostavljeno je da se u petak iskristališu i pripreme modeli reagovanja u toku vikenda.

Kon je, nakon sednice Kriznog štaba, rekao da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija zimovališta i ski-centri. Stoga će u petak biti doneta odluka šta će se po tom pitanju preduzimati na ovim mestima u toku vikenda.

“Sa zimovanja i skijališta nam se vraćaju sa dokazanim infekcijama i onda se to kasnije prenosi. Za sada nema skraćivanja radnog vremena, za kasnije ćemo videti”, rekao je Kon.

Dodao je da je procenjeno da se epidemiološka situacija pogoršava i da je potrebno maksimalno pojačati kontrolu važećih mera, kako bi se sprečilo dalje ubrzano prenošenje virusa.

Prema njegovim rečima, pojačaće se i nadzor nad obolevanjem u školama. Istakao je i da za sada nema podataka koji ukazuju na veliki rizik.

On je rekao i da se očekuje povećanje broja zaraženih u narednim danima.

U Srbiji je juče prvi put od početka godine zabeleženo više od 3.000 novoobolelih. Članovi medicinskog dela Kriznog štaba danima upozoravaju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji potrebno pooštravanje mera.

Uoči sednice Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je da je epidemiološka situacija u zemlji nepovoljna, a u pojedinim delovima i vanredna i da će morati da se razgovara o pooštravanju mera.

Dodao je da je sigurno da će biti potrebna dodatna kontrola i nadzor nad sprovođenjem postojećih mera.

Izvor: Insajder