Med hrana bogova: Sve što treba da znate o MEDU na jednom mestu

Sve što treba da znate o MEDU na jednom mestu
Med hrana bogova

Med je materija koja je poznata u ljudskoj ishrani još  od praistorijskog perioda. Lekovitost meda je do danas mnogo puta istražena i dokazana.

Glavna karakteristika ovog pčelinjeg proizvoda leži u tome da u medu nema dodataka bilo koje druge supstance, niti štetnih mikroorganizama.

To znači da se zapečanjen med ne kvari, čak ni nakon nekoliko hiljada godina. Činjenica je da je med zdrav, ali se često postavljaju sledeća pitanja: kako razlikovati pravi med, šta se sve leči medom, za šta se sve upotrebljava med, koje su pozitivne karakteristike meda za naš organizam? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pronađite u nastavku teksta.

Med kroz istoriju

Smatra se da je istorija meda starija od ljudske istorije. Pčele su prema istraživanjima, insekti koji su postojali još u neolitskom dobu. Arheološki artefakti potvrđuju pojavu meda 7000 godina pre nove ere. Dokaz tome su i spisi gde se uvek pominje kao dar sa neba i oduvek je bio deo mitova i legendi, posebno u antičkom svetu.

Po celom svetu, preko Indije, Kine, Afrike, Egipta, Grčke, Španije… upotrebljavan je kroz istoriju u razne svrhe. Koristio se kao zaslađivač hrani, kao lek za otovrene rane i povrede, dok se u Egiptu koristio kao poklon bogovima, ali i kao sastojak u tečnosti za balzamovanje.

Istorija takođe potvrđuje da je med bio vodeći antibiotik pre proizvodnje penicilina. Hipokrat je u petom veku p.n.e. propisivao med i bolesnim i zdravim osobama. Julije Cezar je prihvatio med kao vrstu valute koja je korišćena za plaćanje poreza umesto zlata. Ova zlatna smesa je ostala do danas preko potrebna ljudskoj populaciji kao bitan dodatak ishrani i zdravlju.

Med hrana bogova: Sve što treba da znate o MEDU na jednom mestu
Med

Šta sve med leči i kada se primenjuje?

Med ima veoma široku primenu. Bilo da se uzima kao preventivno sredstvo ili za lečenje bolesti, veoma je koristan. Upotrebljava se kod gastritisa, upale debelog creva, kod anemija, odnosno malokrvnosti. Takođe je preporučljiv kod oboljenja srca, jer deluje kao probiotik i sprečava rast patogenih bakterija.

U lečenje nervnih bolesti veliku lekovitu ulogu ima upravo med. Kožna oboljenja su godinama lečena raznim preparatima na bazi meda. Poznato je da su Rusi lečili tuberkuloznu kožu ovim prirodnim sredstvom, a takođe je utvrđeno i lekovito dejstvo u lečenju čireva.

Med jeste delotvoran ali poznata su lekovita svojstva i ostalih pčelinjih proizvoda, pčelinjeg voska, matičnog mleča, pčelinjeg otrova i propolisa.

Analizirajući hemijski sastav, vidi se da se tu nalaze razni vitamini, neki u većoj, a neki u manjoj meri. Razlog tome je uglavnom polen, jer svaki med sadrži izvestan broj polenovih zrnaca. Vitamini koji se nalaze u medu su B2, B6, B1, B3, B5, E, K, C, A, i karoten. Takođe  spada u vrstu hrane koja je izrazito bogata gvožđem.

Razlika u mineralnim materijama ove namirnice zavisi od njene boje. Količina kalijuma, kalcijuma, gvožđa, aluminijuma, magnezijuma, mangana i kobalta je veća u tamnim medovima nego u svetlim. Ovde se nalaze svi elementi neophodni za naš metabolizam.

To ne umanjuje procenat hranjivih materija u drugim vrstama hrane. Međutim, zbog prerade namirnica, remeti se mineralni sastav i biološki sistemmaterija koji pospešuju korišćenje hranjivih elemenata. Zato je med najbolji izvor svih hranjivih materija neophodnih ljudskom organizmu.

Med 1
Med

Med kao sredstvo za potenciju

Još su stari Rimljani u obredima plodnosti koristili med kako bi povećali seksualnu želju. Razlog tome je što on stimuliše proizvodnju testosterona kod mušakraca. Takođe je utvrđeno da tri kašike meda značajno povećavaju nivo azotnog oksida. Oksid se luči u krvi muškaraca tokom seksualnog uzbuđenja.

Postoje razni recepti koji pozitivno utiču na libido kako kod muškaraca tako i kod žena. U svakom od njih glavni sastojak je med. Ukoliko pomešate razne orašaste plodove kao što su lešnik, orasi, bademi, suve smekove, suvo grožđe, sušene brusnice (sve po 50 g) i jedan kilogram meda, dobićete idealan preparat za potenciju na prirodnoj osnovi.

Ukoliko nemate sve ove namirnice, možete koristiti samo orahe i med kao sredstvo za potenciju. Orasi sadrže velike količine cinka, što je ključni element za razvoj sperme. Ovaj sastojak u kombinaciji sa medom, ubrzava cirkulaciju krvi, pruža više energije i bolju izdržljivost.

Kurkuma i med

Kombinacija kurkume i meda se odavno smatra kao prirodni antibiotik, zato što ubija sve negativne bakterije u organizmu, a da pritom ne oštećuje crevnu floru.

Kurkuma i med značajno doprinose boljem radu creva, stimulišu odbrambene mehanizme tela koji jačaju imunitet, a takođe su važan činilac u lečenju respiratornih bolesti.

Ograničena upotreba meda u svrhu lečenja

Bez obzira na njegovo lekovito svojstvo, upotreba meda može biti ograničena u slučajevima kada se javlja preosetljivost na med ili šećerna bolest. Uz ove bolesti, upotreba ovog preparata mora da se strogo kontroliše uz savet lekara.

Izvesna pojava alergija i grčeva u predelu stomaka mogu se pojaviti nakon upotrebe. Ovakvi slučajevi su retki, ali treba voditi računa o načinu i količinu upotrebljenog pčelinjeg proizvoda. Najčešće se nelagodnosti javljaju kada se uzima na prazan stomak. Zbog toga ga je najbolje konzumirati sa drugom hranom.

Slučajevi bilo kakvih težih oboljenja moraju se pratiti uz kontrolu i savete lekara o pravilnoj upotrebi. Samo uz prave količine i umerenost  može doprineti da organizam svakoga od nas ostane dugovečan i zdrav.

Karakteristike meda – koji med je prirodan, a koji ne

Med je jedina hrana u prirodi koja je već prerađena, tako da organizam čoveka tu materiju može iskoristiti na najadekvatniji način. Zato je poznato da se svi hranjivi sastojci koje sadrži apsorbuju još u ustima tj.bez odlaska u želudac.

Kako bi med mogli koristiti svakodnevno treba praviti razliku između nektarskog i falsifikovanog meda. Prvi grade pčele od nektara, a drugi grade pčele i “pčelari” od šećera. Prirodni med se prepoznaje na mnogo načina. Jedan od njih se sastoji u tome što pravi med prilikom prosipanja pravi neprekidnu nit sve dok poslednja kap ne iscuri. To kod falsifikovanog meda nije slučaj.

Sledeća prirodna osobina nektarskog meda jeste kristalizacija. On se kristališe u najsitnije čestice koje su homogene u celoj količini smese.  Ukoliko malo meda protrljate između prstiju koža bi trebalo da upije pravusmesu. Ukoliko masa postaje lepljiva znači da taj med sadrži šećere.

Prirodan med odbija mrave, na taj način se pčele u košnicama brane od nepoželjnih gostiju. Veštački med sadrži u sebi vodu. Ukoliko stavite kap meda na ubrus, brzo ćete uočiti razliku između prirodnog i veštačkog. Veštački med će probiti papir nakon par sekundi.

Još jedan način da utvrdite da li je med koji imate prirodan jeste da ga pomešate sa vodom. Prirodni će u tom slučaju da se zgrudva i padne na tlo, dok će veštački da se otapa.

Karakteristike meda
Karakteristike meda

10 zanimljivih činjenica o medu

Pored toga što je najzdravija hrana na planeti i što je njegov nastanak utvrđen mnogo pre samih ljudi, o medu postoje i zanimljive činjenice koje su vam možda promakle. Ovo je 10 činjenica o medu.

– Smrzava na temperaturi od -17 °C. Tada se volumen meda smanjuje za 10%.
– Da bi se dobio kilogram meda, pčela mora da sakupi i preradi nektar iz najmanje tri miliona cvetova.
– Jedina prehrambena namirnica koja nikada ne može da se pokvari.
– U Nemačkoj se je u 11.veku med koristio kao zaslađivač za pivo.
– Jedan kilogram ima hranjivost koliko i 50 kokošijih jaja, 3 kg ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 10-12 kg povrća.
– Kašika meda pred spavanje pomaže u smanjivanju suvišnih kilograma.
– Od vrste praha i cveća koje pčele neumorno skupljaju, zavisi boja meda.
– Medovi koji se najviše koriste kod nas su: livadski, bagremov, šumski, suncokretov i lipov.
– Najkvalitetniji su livadski i šumski jer su ubrani sa više stotina različitih biljaka.
– Kina, Amerika i Turska su najveći proizvođači.

Karakteristike meda

Na kraju ostaje činjenica da med ne treba koristiti samo u svrhu bolesti. To je namirnica koja pospešuje ljudski život, od rođenja do duboke starosti. Pravilnom konzumacijom i umerenošću, med može doneti samo blagodeti za nas i naš organizam.

Zbog toga ovaj nektar bogova uvrstite u svakodnevnu ishranu. Za to će vam biti zahvalno celo telo.

Za Naissus.info Irma Mićanović

Exe-Net