Maske koje su sašili srpski osuđenici biće predstavljene na Nedelji mode u Torinu

maske
Foto: Vlada Republike Srbije

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli  i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu na početku epidemije počeli su da šiju maske za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima kako bi se sprečilo širenje virusa.

Proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odela, nazuvica i kapa. Sada će maske koje su dizajnirali i sašili osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici biti predstavljene na Nedelji mode u Torinu od 3. do 9. oktobra.

Predstavnici modne industrije iz celog sveta moći će da vide 26 maski koje su izradili osuđenici u krojačkom pogonu ovog zavoda.

U krojačkom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici trenutno je radno angažovano 30 osuđenika koji su prethodno prošli sertifikovanu obuku uz finansijsku podršku nemačke nevladine organizacije „Help“.

Obuka se organizuje već godinu i po dana, a nedavno je pokrenut i novi ciklus obuke za još deset osuđenika, što će im pomoći da se zaposle po isteku kazne, imajući u vidu da je reč o deficitarnom zanimanju, navodi se na sajtu Vlade.

Global Digital Clinik