Marihuana uskoro neće biti narkotik, a neće biti ni legalna

marihuana
Foto: pixabay

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će Srbija skinuti marihuanu sa liste narkotika i da se već radi na tome. Prema najavama, marihuana bi mogla da se koristi samo u medicinske svrhe, ali to treba regulisati zakonom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da je država već “ušla u ovu problematiku” i da će Srbija kao članica UN ispoštovati sve.

“Radimo na tome i kako su oni zamislili nema razloga da ne primenimo, a da ne ugrožavamo građane i zakonodavstvo“, kazao je Lončar.

  Više od pola kilograma marihuane pronađeno u stanu

Miloš Simić iz Inicijative za legalizaciju marihuane rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja najavio da očekuje pozitivne korake u pravcu nesmetanog korišćenja kanabisa u medicinske svrhe.

„Ono što smo danas mogli da čujemo nagoveštava da će se neke stvari zaista promeniti. Ono što je bitno naglasiti jeste da su Ujedinjene nacije 21. decembra posle četiri godine raznih studija donele odluku da kanabis nije štetan po zdravlje i život ljudi, ma koliko da ga koristite. Ostavljen je u kategoriji lekova koji se koriste u terapijske i naučnoistraživačke svrhe“, rekao je Simić za Nova.rs.

On je rekao da se veliki broj ljudi leči u Srbiji i tako podleže krivičnim sankcijama.

„Njih osuđuju na kaznu zatvora od po nekoliko godina. Mi smo danas upravo pokušali da rešimo taj problem i napravljeni su prvi koraci u rešavanju takvih situacija. Bolesne ljude drže kao kriminalce i oni izađu u mnogo gorem stanju. Samo naših 20 članova je bilo hapšeno i procesuirano u prethodnih par godina“, kazao je Simić, za Nova.rs.

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju i član Upravnog odbora Asocijacije konopljara dr Stevan Blagojević rekao je za Nova.rs da je ceo problem nastao zbog loših zakona, te da je potrebno praviti razliku između marihuane koja se koristi u industriji i za ličnu konzumaciju.

“Potrebno je pre svega razjasniti postojeći Zakon o psihoaktivnim supstancama. Treba napraviti razliku između marihuane za uživanje i industrijske konoplje koju mi sada gajimo. Sadašnji zakon to potpuno izjednjačava. Takođe, treba praviti razliku između konoplje i prerađene konoplje, koja se koristi za dobijanje ulja i vlakana na primer”, rekao je Blagojević za Nova.rs.

Izvor: Nova.rs