Izložba mlade umetnice Angeline Vukosav u Galeriji Art55

U Galeriji Art55 otvorena je izložba mlade umetnice Angeline Vukosav. Njene radove možete pogledati do 7. maja.

Izložba Angeline Vukosav je prema rečima Milene Krivokapić „misaona refleksija umetnice“. „Pri prvom susretu sa Angelininim radovima, posmatrač bi pomislio da ona teži da opiše i prenese ono što je pojavno.Takva pomisao je djelimično istinita. Kontrastni odnosi kojima gradi prostor, način na koji se poigrava linijom i formom „opisuju“ pejzaž, zatim grm, tlo, nebo… Takav stav odnosi se samo na djelić istine. Ostali „djelovi“ mogu se osjetiti kroz prisustvo nečega što nije pojavno, a što ga prožima-artikulisano i osviješćeno u likovnom izrazu mlade umjetnice. Likovno djelo je odraz prirode samog stvaraoca“, kaže Milena.

Utiske o izložbi preneo je i Miroslav Jovanović. „Angelina nam ovim ciklusom crteža donosi Nevesinje, njeno Nevesinje. Nije ga se odrekla, već ga s ponosom na samo sebi svojstven, logičan i iskren način nosi sa sobom i u sebi. Iz njega crpe snagu, volju, energiju, a daje mu neizmernu ljubav. A nama, nama svojim crtežima donosi vazduh koji vitlaju ruže vetrova silazeći sa obronaka u kotlinu Nevesinja.“

Angelina Vukosav rođena je 1997. godine u Nevesinju, Republika Srpska, BiH.

Detinjstvo je provela u jednom hercegovačkom selu Udrežnju. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Nevesinju.

Diplomirala je 2020. godine na Akademiji likovnih umetnosti Trebinje, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, smer Likovna umetnost, grafički dizajn, u klasi profesora Vladimira Kosića. Trenutno je na master studijima, takođe, na ALUT. Dobitnik je: „Plakete Univerziteta“ Istočno Sarajevo za izuzetan uspeh tokom studija, nagrade za najboljeg studenta Katedre grafički dizajn, Akademije likovnih umetnosti Trebinje za 2020. godinu, nagrade za najboljeg studenta „JU Studentski centar Trebinje“, Plakete Musa Ćazim Ćatić za najbolju neobjavljenu pesmu za 2020 g, Sertifikata Balkanske pesničke unije BPU-CEF br 1, 2 i 3.

Do sada je imala tri samostalne izložbe crteža u galerijama: „Galerija kulturnog centra Vrbas“ u Vrbasu, “Memorijalna galerija“ Dušan Starčević“ u Smederevskoj Planci i „Centar za kulturu Masuka“ u Velikoj Plani.