Manifestacija Muzeji za 10: Ovogodišnja tema ravnopravnost i inkluzija

manifestacija muzeji za 10

Nacionalna manifestacija Muzeji za 10 se ove godine održava u terminu od 9. do 15. novembra.

Ovogodišnja manifestacija Muzeji za 10 ima temu “MUZEJI ZA JEDNAKOST: RAVNOPRAVNOST I INKLUZIJA” što je je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja.

Tema naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja i galerija – potencijal da obogate iskustva i znanja za sve ljude bez obzira na etičku pripadnost, pol, obrazovanje, socioekonomsku pozadinu, političku pripadnost, fizičke sposobnosti.

Manifestacija je ustanovljena 2016 godine. Ove godine učestvuje 76 ustanova iz mnogih gradova (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Čačak, Kruševac, Šabac, Užice, Ćuprija, Paraćin, Vranje…).

Iz Niša u manifestaciji učestvuje Galerija savremene likovne umetnosti Niš izložbama:

  • 5.Niški salon 12/2 (u Oficirskom domu od 12. novembra. Selektori Danijela Purešević iz Beograda i Miodrag Anđelković iz Niša) i
  • Niti igre“ Sanje Mađarević (u Paviljonu u Tvđavi 3-18. novembar).

Kako bi se publika aktivnije uključila pokrenut je nagradni konkurs PREDSTAVI SVOJ MUZEJ.

Posetioci se pozivaju da u formi kratkog videa (najviše 3 minuta) predstave svoj omiljeni muzej/galeriju. Konkurs je otvorenu do 15.11. u ponoć. Klipovi će biti predstavljeni na društvenim mrežama i sajtu manifestacije a 10 najkreativnijih biće nagrađeni od strane Muzeja Srbije.

Propozicije konkursa:

  • Pravo učešća na konkursu imaju punoletne osobe, dok osobe mlađe od 18 godina mogu učestvovati uz pismenu saglasnost roditelja ili staratelja;
  • Od učesnika se očekuje da kreiraju kratki video u trajanju do tri minuta;
  • Video se može snimiti mobilnim telefonom, fotoaparatom ili kamerom;
  • Video radove je potrebno postaviti – na Instagram ukoliko se putem te društvene mreže učestvuje te tagovati odgovarajuću stranicu „Muzeji za 10“ uz hešteg #muzejiza10 ili, ukoliko se učestvuje na društvenoj mreži Fejsbuk – postaviti video u komentaru ispod posta koji poziva na učestvovanje u ovom nagradnom konkursu;
  • Jedna osoba može učestvovati sa više različitih video radova, ali može biti nagrađena samo za jedan od poslatih.
  • Dobitnici treba, uz video radove, obavezno da pošalju sledeće podatke: ime i prezime, adresu, mejl adresu, kontakt telefon i fotografiju autora, u svrhu kontaktiranja i time daju pristanak za navedeno.
Kriterijum za izbor najboljih radova je kreativnost i inovativnost autora u prikazu muzeja koji je posetio i snimio.

Detalje o konkursu možete pronaći na sajtu muzejisrbije.rs.

Global Digital Clinik