Manifestacija “Dani žalfije” u zgradi umetničke kolonije u Sićevu

Manifestacija
Foto: Turistička organizacija Niša

Manifestacija “Dani žalfije” održava se u subotu 14. maja u zgradi umetničke kolonije u Sićevu. Kulturno-umetnički program kreće u 12 sati, a na manifestaciji razgovaraće se o upotrebi i lečenju žalfijom, a takođe i o tradiciji i starim vrednostima.

Ova manifestacija ima za cilj edukaciju publike o endemskim vrstama, kao i skretanje pažnje na ekološku svest pojedinaca.

Žalfija (kadulja, slavulja, kalaver, kuš), mediteranska biljka koje najviše ima u Dalmaciji i na Crnogorskom primorju. Kao endemska, autohtona vrsta uspeva i u Sićevu, na obroncima Svrljiških planina. Da bi se sačuvalo ovo jedinstveno stanište u Srbiji, žalfija je stavljena pod zaštitu.

Program:

12.00 Kulturno-umetnički program
Učesnici:
– KUD „Abrašević” Niš, pesnici Violeta Jović i Vlasta Cenić

13.00 Predavanje „Pčelinjim proizvodima do zdravlja“
Predavač:
profesor Đogo Zečević

Đogo Zečević je zvanični predavač Saveza pčelarskih organizacija Srbije punih sedamnaest godina. Održao je brojna predavanja širom regiona. Pčelarstvom, kako selećim tako i stacioniranim, bavi se skoro četrdeset godina. Teme kojima se bavi vezane su za pčelare i građane.

Izložba Likovnog udruženja „Luna“ iz Niša

Izlagači:
‒ Udruženje niških domaćica i domaćina, Udruženje „Vilin vez”, Aktiv žena Niš, učenici OŠ „Nadežda Petrović“- Zadruga Nadeždine pčelice, Gljivarsko društvo Niš, meštani sela Sićevo.