Izvanredan pogled na Sićevačku klisuru sa vidikovca Ječava

ječava
Foto:PD Preslap

Planinarsko društvo “Preslap”, ljubiteljima prirode i rekreacije, preporučuje da posete vidikovac Ječava. Naime “Preslap” je organizovao uspon na Ječavi, odakle se pruža izvanredan pogled na Sićevačku klisuru.

Serija lokalnih akcija Planinarskog društva “Preslap” ove jeseni, nastavljena je akcijom na vidikovcu Ječava (596 m), na Svrljiškim planinama, iznad Sićevačke klisure, i iznad desne obale reke Nišave.

Uspešno je Planinarsko društvo “Preslap” organizovalo i ovu lokalnu akciju, a koliko je snažna preporuka, za odlazak na Ječavu, pokazuje i izuzetan odziv planinarki i planinara na ovu akciju – oko stotinak njih, iz Niša, Leskovca, Pirota, Gadžinog Hana i Donjeg Dušnika.

Foto:PD Preslap

Akciju je osmislio i vodio Nenad Stojanović “Ujka”, meštanin sela Prosek, a u pripremama za održavanje akcije “Ujka” je detaljno prošao stazu, očistio od rastinja i obeležio crvenom farbom važna skretanja.

Trasa akcije bila je duga oko 9,5 kilometara. “Ujka” je osmislio da učesnike akcije povede ka Ječavi iz atara sela Prosek, sa magistrale Niš – Sofija, a da se u potonjem delu akcije, trasom ode u atar sela Sićevo.

U prvom delu akcije družina je lagano dobijala na visini, a ovde je trasa vodila preko livada i kroz šumu. Prelaskom u atar Sićeva, trasa je izbila na najatrakviniju deonicu, na litice Svrljiških planina.

Družina je zastajala na nekoliko vidikovaca u širem podurčju Ječave, pre nego što je izašla na samu Ječavu i glavni vidikovac.

Zajedničko za sve vidikovce bio je izvanredan pogled na Sićevačku klisuru, na Kusaču, koja se nalazi tačno prekoputa Ječave, na najviši greben Suve palnine, na greben Svrljiških planina.

Foto:PD Preslap

Železnička pruga, magistralni put i reka Nišava, okomito dole – izgledali su kao tri trake, tri pruge. Na najvišem vidikovcu Ječave, ionako dobar pogled postao je najbolji, a blizu Ječave nalazi se i pećina, čiji je ulaz sa litica.

Foto:PD Preslap

Ovde prirodnim lepotama okoline Niša, na ovoj akciji, nije bio kraj. Usledio je lagani ulazak u selo Sićevo, i odlazak do poznatog vidikovca iznad desne obale Nišave. Akcija je za većinu učesnika završena na železničkoj stanici Sićevo, a deo učesnika je do sela Prosek dodatno pešačio, stazom pored reke Nišaave. Najveći deo učesnika prvi put se obreo na Ječavi, a mišljenje je da ubuduće valja podjednako često organizovati i akcije na Kusači, i akcije na Ječavi.