Mađarsko-srpski forum u Nišu: Planira se izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Forum u Oficirskom domu
Forum u Oficirskom domu

Odnosi Mađarske i Srbije su na istorijskom maksimumu, poručio je državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić na mađarsko-srpskom forumu koji je održan u Oficirskom domu u Nišu.

On je istakao značajnu saradnju sa Mađarskom u oblasti zaštita voda i životne sredina, a u okviru poglavlja 27 i pristupanja Srbije EU.

Na putu ka EU Srbija mora da ispuni i obaveze koje ima u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, a kako je rečeno na Forumu, Mađarska je spremna da sa našom zemljom podeli iskustva o vodoprivredi i na taj način joj pomogne u procesu pristupanja.

Mađarsko-srpski forum o vodoprivredi održan je uz prisustvo 30 predstavnika nekoliko desetina firmi koje se bave izgradnjom hidrotehničkih objekata, prečišćavanjem otpadnih voda i vodosnabdevanjem. 

Na forumu je razgovarano o proširenju saradnje mađarskih i srpskih kompanija, a izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i ulaganje u banjski turizam, neki su od projekata u kojem bi mogle učestvovati i kompanije iz ove susedne zemlje, zaključeno je na skupu.

Skup je otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je poželeo dobrodošlicu svim gostima iz Mađarske i posebno istakao odličnu saradnju dve zemlje na najvišem državnom nivou.

On je podsetio da je u Nišu pokrenut projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vredan 55 miliona evra, u okviru kojeg će biti izgrađena nova i rekonstruisana postojeća kanalizaciona i kolektorska mreža.

Forumu je prisustvovao i ambasador Mađarske u Srbiji njegova ekselencija Atila Pinter, koji je istakao da politički odnosi dve zemlje nikada nisu bolji i da u prilog tome govore i četiri zajedničke sednice Vlade Mađarske i Vlade Srbije u protekle četiri godine.

Mađarsko-srpski forum organizovali su Grad Niš, ambasada Mađarske u Srbiji i  Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

Global Digital Clinik