Lovorov list i njegova lekovita svojstva

lovorov list

Lovor je biljka koja raste u obliku grma i uzgaja se u Evropi, na području Mediterana i u Aziji.

Poznata je od davnina, a lovorov list se koristio još u srednjem veku u medicinske svrhe, dok je u staroj Grčkoj služio za izradu venaca koji su se stavljali na glave sportista, pesnika, građana i junaka kako bi se slavila njihova moć, veličina ili pobeda.

Šta sadrži lovorov list?

Lovorov list sadrži oko dva posto esencijalnih ulja, a ima i mnoge prednosti za organizam.

Osim toga, sadrži i polifenole i tanine koji su snažni antioksidansi. Sadrži i vitamin A, vitamin C, brojne minerale kao što su natrijum, kalijum, gvožđe i magnezijum, kao i vlakna.

Oko 28 grama lovorovog lista ima 54 kalorije.

Lovorov list u ishrani

Mnogi u hranu dodaju lovorov list, posebno u crveno meso i živinu ne znajući razlog zašto u hranu dodaju lovorov list, kada pitate bilo koju ženu za razlog, ona vam kaže: Da bi jelu dala aromu i ukus.

Dodavanje lovorovog lista mesu pretvara trigliceride u monolipide. Da bi to testirali , prepolovite jedno pile i svaku polovinu skuvajte u šerpi. U jednu šerpu stavite lovorov list, a drugu ostavite bez lovorovog lista i zabeležite nakon kuvanja, količinu masnoće u obe šerpe.

Ako imate lovorov list, ne morate da idete u apoteku, jer su nedavna naučna istraživanja pokazala da lovorov list ima mnogo prednosti. Pomaže da se rešite mnogih zdravstvenih problema i opasnih bolesti.

Lovorov list leči probavne smetnje, lovorov list pomaže da se rešite nadimanja, gorušica, kiseline i zatvora.

Reguliše pokretljivost creva, ispijanjem toplog čaja od lovora. Pored toga što snižava nivo šećera u krvi on je i antioksidant.

Omogućava telu da proizvodi insulin, tako što ga dodajete u hranu ili ga pijete kao čaj mesec dana. Eliminiše štetni holesterol i oslobađa telo od triglicerida. Veoma korisan u lečenju prehlade, gripa i jakog kašlja, jer je bogat izvor vitamina C.

Listove možete kuvati i udisati paru da biste se oslobodili sluzi i smanjili jačinu kašlja. Lovorov list štiti od srčanog i moždanog udara, jer sadrži jedinjenja koja štite srce i krvne sudove. Bogat je kiselinama kao što su kafeinska kiselina, kvercetin, eigenol i partenolid, to su supstance koje sprečavaju stvaranje ćelija raka u telu. Eliminiše nesanicu i stres ako se uzima pre spavanja i pomaže pri opuštanju i za miran san.

Ispijanje šolje kuvanog lovorovog lista dva puta dnevno rastvara kamenje u bubregu i leči infekcije…

3 do 4 lista na 250ml vode. Prokuvati 2 do 3min. U prohlađeni čaj dodajte po želji kašičicu meda, i sok od limuna. Pomaže kod upornog kašlja.

Autor: Љиљана Дучић

Global Digital Clinik