Lončar: Srbi će moći da biraju koju vakcinu protiv korone će primiti

rigorozne kontrole
Zlatibor Lončar Foto: Vlada Srbije

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se verovatno krajem ove ili početkom sledeće godine pojaviti adekvatna i bezbedna vakcina protiv korona virusa.

Prema njegovim rečima, Srbija će učiniti  sve da svojim građanima obezbedi više različitih vakcina kako bi mogli da biraju. „Srbija će uraditi sve da svojim građanima omogući ne samo jednu, nego više vakcina koje prođu sve testove i dobiju dozvolu baš iz razloga da ne bismo imali raznorazne teorije tipa uzeli su od ovog, od onog… Ne, pokušaćemo da obezbedimo što više vakcina i onda će naši građani moći da izaberu, ali na prvom mestu sve te vakcine moraće da budu bezbedne i da imamo crno na belo da ne izazivaju ništa loše, a da daju rezultat“, istakao je Lončar.

Komentarišući to što juče u Srbiji nije bilo preminulih od kovida19, ministar je rekao da je to potvrda da mere deluju i naglasio da je potrebno da se nastavi insistiranje na merama koje se primenjuju i na ličnoj odgovornosti.

„Kada dođe do popuštanja mera, to ne znači da moramo da idemo u gužvu i budemo u prostoru gde je veći rizik. Ako ste krenuli i videli da se ne poštuju mere, okrenite se i vratite kući. Zaštitite sebe i svoju porodicu“, rekao je Lončar za Pink i dodao da mere koje se primenjuju „nisu ništa spektakularne“ i podrazumevaju nošenje maske, držanje rastojanja i češću higijenu, a dale su rezultate.

„Virus nije iskorenjen, pitanje je kada će se to dogoditi“

On je rekao i da je potrebno da uradimo sve da situaciju stavimo pod kontrolu, da na jesen sprečimo spajanje sezonskog gripa sa koronavirusom, a to ćemo učiniti primenom istih ovih mera.

„Tu imamo i dodatnu pomoć jer će moći da se primi vakcina protiv sezonskog gripa koja se dobro pokazala, a koja će u Srbiji biti od 1. oktobra“, rekao je Lončar.

Govoreći o početku školske godine, naveo je da su Ministarsto prosvete i naši epidemiolozi mnogo radili na tome kako bi se napravio najbolji mogući model.

„Mnogo vremena, truda i rada je uloženo da se napravi najbolji mogući model i siguran sam da su maksimalno uradili sve ono što će sprečiti širenje virusa korona. Da li će se on širiti? Da, ne može da se ne širi kad je tu među nama, ali širiće se manje što se više budu poštovale propisane mere“, rekao je Lončar.

Izvor: Insajder