Lončar: Prava vakcinacija najranije u aprilu

prava vakcinacija
Foto: Ilustracija, Ministarstvo zdravlja

Ministar zdravllja Zlatibor Lončar pozvao je građane na jedinstvo i strpljenje, zbog toga što će se, kako je rekao, prava vakcinacija obaviti najranije u aprilu.

Juče je obavljena prva vakcinacija u svetu, a u Srbiji se prava vakcinacija može očekivati na proleće. “Dovoljno vakcina biće na jesen i da tada ćemo moći da odahnemo” rekao je ministar.

Lončar je dodao da Srbija prima “ubedljivo najviše pacijenata u regionu”. “Najveći broj, do 39 procenata pacijenata primimo, i zato imamo takav dobar rezultat, da nam najmanje umiru ljudi, jer na vreme krećemo sa terapijom. Imamo problem kada se pacijenti kasno jave. Ne možemo mi da ulazimo u kuću i da izvedemo pacijenta”, rekao je Lončar.

Naveo je da se vodi računa i o pacijentima koji nisu pozitivni na korona virus. Takođe, studenti pete i šeste godine medicine počinju da rade u zdravstvenim ustanovama koje nisu u kovid sistemu.

“Ovo je kao jedno ratno stanje, ali u ratnom stanju, vi imate vidljivog neprijatelja, možete iole da se organizujete. Ovde ne vidite neprijatelja i ovde su vam uslovi takvi kakvi jesu”, istakao je Lončar.

Govoreći o uvođenju dodatnih mera, Lončar je naveo da bi trenutnoj epidemijskoj situaciji najviše doprinelo jedinstvo i apel građanima da se suzdrže od kontakata, kao i da se radi na tome kakve će mere biti uvedene za osobe koje dolaze iz inostranstva tokom praznika.

“Ti ljudi ne dolaze ovde da bi sedeli kod kuće, jer i tamo gde oni žive i rade najstrože su mere”, rekao je ministar zdravlja.

Lončar je naveo da će biti doneta odluka koja će zaštititi zdravstveni sistem. Dodaje i da nije za proslavu dočeka Nove godine.

“Mere daju rezultate, ali ih ne daju tako brzo. Daće ih još bolje, ako se budu primenjivale”, naglasio je Zlatibor Lončar.

Kada je reč o neujednačenim stavovima medicinskog i političkog dela Kriznog štaba, Lončar je kazao da lekari stvari sagledavaju iz jednog ugla, ali i da postoji tačka gledišta prema kojoj treba zaraditi novac kojim se kupuju lekovi i medicinska oprema i kojim se povećavaju plate.

Izvor: Insajder

Dostava hrane u Nišu