“Limunacija” – praistorija ili predistorija demokratije na ovim prostorima

Četvrti komad po tekstu Dušana Kovačevića koji se igra u Narodnom pozorištu u Nišu, društveno i politički angažovan komad Limunacija, svoju premijeru imaće u subotu 1. decembra,dok je prva repriza zakazana za nedelju, 2. decembar. Predstavu je režirao Nebojša Bradić a glavnog lika u komadu Sretu igra prvak niškog teatra Dejan Cicmilović.

Režiser komada, Nebojša Bradić, dodaje da je “Limunacija” ansambl predstava, sa preko 20 glumaca na sceni i deluje imponzantno. Ova predstava je rad tima, ne samo pojedinaca, istaknutih glumaca koji nose glavne uloge.

Dejan Cicmil, prvak niškog teatra, je dodao da mu je drago da sarađuje sa Nebojšom Bradićem za koga kaže da je obeležio poslednjih 40 godina srpskog pozorišta. On ističe da je uloga koju igra u predstavi teška i kompleksna, dugi govori čoveka koji pokušava nešto da promeni.

Bradić dodaje da je za njega jako važno to je da je ansambl u posvećenosti svom zadatku uradio jako veliki posao. Za njega je ovaj komad i potvrda teze da pozorište pokazuje život jer nas često iznenadi to da nešto što se u pozorištu reflektuje, ono što je naša stvarnost. U njegovom komadu ćemo videti i likove koji se kroz svoje modifikacije i danas mogu sresti na ulicama, na današnjim pozornicama pa i televizijama. On dodaje da mu saradnja sa niškim Narodnim pozorištem predstavlja posebno zadovoljstvo jer je to kuća velike tradicije.

Pored režije, Nebojša Bradić je zadužen i za scenografiju, kostimografkinja je Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran Erić, koreografkinja Vera Obradović, asistentkinja scenografa Slavica Marković, lektorka Nataša Ilić, a organizatorka je Ana Veljković. U predastavi, pored pomenutog Dejana Cicmilovića, igraju još i Dragana Jovanović, Danilo Petrović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dragoslav Savić i drugi.

 

Global Digital Clinik