Likovna kolonija “Sićevo 2021” od 1. septembra

sićevo 2021
Foto: GSLU

Likovna kolonija Sićevo 2021 počinje sa radom u sredu, 1. septembra. U radu ovogodišnje 58. kolonije učestvovaće devetoro umetnika iz Srbije i susednih zemalja. Kolonija će trajati do 10. septembra.

Ovogodišnji 58. saziv kolonije čine umetnici različitih vokacija i generacija, koji do sada nisu učestvovali u radu Kolonije.: Milovan Čikić (Bosna i Hercegovina), Dragan Mijač Brile (Crna Gora),Đorđe Sokolovski, Milica Ružičić, Ivan Milenković, Jovan Spasić, Tara Rodić, Jelica Ašanin i Miljan Nedeljković (Srbija).

Svečano otvaranje Kolonije „Sićevo 2021“ je u 19.30 sati u zgradi kolonije u Sićevu.

U  ceremoniji otvaranja, pored obraćanja zvaničnika, učestvovaće i kvartet Impresija, a biće emitovan i film o Likovnoj koloniji Sićevo i promo video sa predstavljanjem svakog od učesnika ovogodišnje Kolonije.

Organizator Kolonije, GSLU Niš, obezbeđuje prevoz do Sićeva kombijem koji u 18.00 sati polazi sa ugla ulica Orlovića Pavla i 7. jula.

Tokom trajanja Kolonije, osim neposrednog rada, umetnici će biti u prilici da posete kulturno-istorijske spomenike Niša i obližnje manastire, imaće prijem u Skupštini grada i opštini Niška banja, održaće javni čas za učenike Umetničke škole i štićenike doma Duško Radović i prisustvoveće promociji  monografije Porodica Nadežde Petrović kroz XIX vek autora Dragane Božović.

Podsetimo, naša poznata slikarka Nadežda Petrović osnivač je prve jugoslovenske umetničke kolonije, na čiju se tradiciju nadovezuje i Likovna kolonija Sićevo. Nadežda je u leto 1905. godine u Sićevo dovela slovenačke i hrvatske slikare, sa kojima se upoznala tokom školovanja u Minhenu. Početkom 20. veka, bio je to jedini zajednički boravak i rad umetnika u Sićevu. Na inicijativu Društva umetnika Niša, šezdesetak godina kasnije, obnovljena je Nadeždina ideja o okupljanju umetnika u Sićevu, pa je 1964. godine ustanovljena Likovna kolonija Sićevo, koja se redovno održava i danas.