Lekoviti Zlatibor za sve generacije

Zlatibor Apartmani cene
Zlatibor

Ako pogledate kartu Srbije, planina Zlatibor se, na pravcu sever – jug, nalazi baš na sredini. Bliža je, svakako, stanovnicima zapadne Srbije, ali kad postoji dobar razlog za posetu, najkraći put se lako pronađe.

Zlatibor je poslednjih godina postao sinonim za turizam, za sve uzraste. Bogatoj ponudi smeštaja dodati su najrazličitiji sadržaji, od avanturističkih tura, preko muzičkih, likovnih i književnih događaja, do mogućnosti za kongresni turizam najvišeg nivoa. Na ovoj planini sezonska komponenta tražnje sve manje postoji, mada je poznato da najveće interesovanje vlada za odmor u letnjim i zimskim mesecima.

Bilo da je vaš izbor kraći ili duži boravak, privatni smeštaj, kampovanje, hotelski smeštaj, ili apartmani Zlatibor tretirajte, najpre, kao izvanredno koristan za zdravlje.

Na Zlatiboru imate mogućnost da zagađen vazduh grada zamenite dokazano čistim i blagotvornim. Status vazdušne banje planina je stekla pre više od 120 godina. Tome su doprineli idealan položaj, nadmorska visina, karakteristike blago zatalasanog terena, raspored i sastav vegetacije. Zlatibor je osunčan sa više od dve hiljade sati godišnje. Magle su veoma retke, a prisustvo alergena nisko. Fenomen „ruža vetrova“, izazvan sudarom mediteranskih i kontinentalnih vazdušnih masa, donosi vazduh pun kiseonika, odličan za zdravlje i oporavak srca i pluća, poboljšanje krvne slike, jačanje imuniteta, lečenje bolesti štitaste žlezde.

Lečenje gojaznosti na Zlatiboru

Ako želite da se oslobodite suvišnih kilograma, opet je Zlatibor idealno rešenje. Dijete  daju rezultate samo ukoliko su stručno planirane i vođene, kombinovane sa fizičkom aktivnošću, smanjenjem briga i stresa.

Podsećamo na jedinstven program „Čigotica“, koji postoji već 15 godina pri Specijalnoj bolnici za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Zlatibor“. Namenjen je, sa ciljem prevencije i lečenja gojaznosti, deci i adolescentima između 12 i 18 godina. Korisnici na Zlatibor mogu da odu i po savetu pedijatra, uz uput nadležne lekarske komisije. Deca u „Čigotici“ provode 21 dan u programu druženja, rehabilitacije i sticanja zdravih životnih navika.

Sličan program postoji i za odrasle, koji stižu u sopstvenoj organizaciji. U istoj ustanovi sprovodi se „Post kovid Čigota oporavak“ – originalan medicinski program sa individualnim i multidisciplinarnim pristupom za osobe koje pate od različitih simptoma posle preležanog kovida.

Zdravi i bogato aranžirani gastronomski specijaliteti ne moraju da znače rizik od viška kilograma, čemu svedoče gosti planine.

Zlatibor oslobađa od stresa. Lepota pejzaža, pristupačnost terena, brojne obeležene staze, mirisi četinara i lekovitog bilja… učiniće čak i običnu šetnju visokovrednim iskustvom.

Ako se rekreativno ili aktivno bavite sportom, bićete na pravom mestu, pošto su zadovoljeni svi uslovi za omiljene aktivnosti ili kondicione pripreme, poboljšanje kapaciteta i postizanje maksimalnih rezultata.

Još vaučera za odmor

O Zlatiboru se mnogo govorilo i na upravo završenom Sajmu turizma. Zainteresovane savetujemo da se raspitaju – i posle sajma aktuelni su određeni popusti, za koje postoji obećanje da će važiti do kraja marta.

Turistički radnici uputili su pismo Vladi Srbije i nadležnom ministarstvu da odobre dodatnu količinu vaučera za odmor u Srbiji. Prethodnih godina im se izašlo u susret, pa se može očekivati da i ove još  građana dobije popust od pet hiljada dinara za troškove boravka.

Informišite se i na sajtovima. Kada je u pitanju pomenuta Specijalna bolnica „Zlatibor“, na primer, oni u cenovniku imaju tri tarife. Zelena tarifa je predsezona, sa starim cenama, žuta tarifa su nove, više cene, a ljubičasta tarifa je glavna sezona.

Predlažemo vam da pratite sve ponude i mogućnosti, da planirate svoje vreme, uštedite na nekim stavkama odmora i – ne propustite da posetite Zlatibor.