Lečenje dekubitisa

Dekubitus

Dekubitus predstavlja hroničnu ranu izazvanu pritiskom. Glavni razlog za pojavu ovakvih rana je dugog ležanja, zbog toga se najčešće javlja kod onih pacijenata koji većinu vremena provode u krevetu i koji se ne mogu samostalno okretati i menjati položaj tela i samim tim ne mogu prebaciti pritisak sa jednog dela tela na drugi. Taj pritisak koje telo samostalno stvara može dovesti do dekubitusa. Stalni pritisak na mestu gde se telo dodiruje sa statičnim dušekom dolazi do pogoršane cirkulacije, vremenom se na mestu stalnog pritiska javljaju mikro oštećenja i ukoliko se ne preduzmu stvari na vreme dolazi do odumiranja tkiva i stvaranja velikih oštećenja. Najbolji načina za prevenciju, ali i za borbu sa već formiranim ranama su antidekubitni dušeci. Oni zbog svoje specifične izrade omogućavaju očuvanje cirkulacije i aprečavaju nastanak rana uzrokovanih ležanjem.

Borba protiv dekubitisa- antidekubitni dušeci i jastuci

Antidekubitni dušeci sa kompresorom naizmeničnim punjenjem i pražnjenjem komora omogućavaju konstantu masažu ne samo delova koji su skloni stvaranju dekubitav i celog tela. Pokrivaju celokupnu dužinu i širinu kreveta i imaju produžene trake koje se podvlače ispod klasičnog dušeka radi fiksiranja. Svaki model se razlikuje zbog svojih karakteristika i namena, odnosno neki modeli se mogu koristiti u preventivne svrhe a neki ne, zato je najbolje konsultovati se sa stručnim licima pre kupovine antidekubitnih dušeka. Svaki proizvod mora da sadrži kompresor, dušek i prateću opremu neophodnu za sam rad dušeka. A ako niste sigurni koji model Vam je potreban, uvek možete najbolje saveznike koji se bave prodajom ove vrste dušeka i koji vam mogu pomoći u tome koji tip antidekubitnog dušeka je idealan za vaše potrebe. A ukoliko provodite većinu vremena u sedećem položaju, velika je verovatnoća za dobijanjem dekubitis rana upravo u ovom delu tela. Ali postoji rešenje čak i za ovo stanje budući da dekubitus jastuk može pružiti potporu na kojoj se ovaj deo tela oslobađa pritiska i sprečava se nastajanje dekubitis rana.

Kome je neophodna oprema protiv dekubitisa?

Prvenstvena namena atidekubitnih dušeka je samo sprečavanje nastanka rana na mestima na kome se obično vrši najveći pritisak. Obično su to potiljak, leđa, karlica, peta i laktovi. Antidekubitni dušeci najviše se preporučuju osobama sa invaliditetom, osobama koje su imale određene hiruške intervencije, nakon preloma kuka, butne kosti i karlice, osobama koje se oporavljaju nakon saobraćajne nesreće. Ukratko antidekubitni dušeci idealni su za sve one koji su u ležećem položaju i koji samostalno ne mogu promeniti svoj položaj duže od sat vremena i naravno onim osobama kod kojih su se rane već pojavile na određenim delovima tela.

Cene antidekubitnih dušeka 

Cena antidekubitnih dušeka na iznosi  između 9 00 i 35 000, a najbolju ponudi i najkvalitetnije dušeke možete pronaći na linku- dekubitus lečenje. Dok cena antidekubitnog jastuka iznosi oko 2 500 dinara. Samu kupovina se može izvršiti pozivom na broj, email-om ili direktno na samom web sajtu. Pri kupovini obavezno treba obratiti pažnju na to od kog materijala je dušek napravljen, budući da će kvalitetan materijal na najbolji način uticati i poboljšati vaše stanje i pružiće vašem telu dobru potporu pri konstantnom ležanju. Dušek možete kupiti i bez kompresora, ali samo kao zamensko sredstvo ukoliko već posedujete kompresor budući da bez kompresora, odnosno bez upumpavanja i ispumpavanja vazduha dušek ne može da obavlja svoju osnovnu funkciju. Takođe postoji nekoliko tipova antidekubitnih dušeka pa je moguće razlikovati saće tip, tubasti tip i poliuretanski tip. Na sajtu  možete detaljnije informisati oko svih detalja u vezi antidekubitnih dušeka koji vas zanimaju i koje vi smatrate ključnim za kupovinu istih.

Antidekubitni dušeci zbog svoj jedinstvenog načina rada olakšavaju i poboljšavaju kvalitet života svih pojedinaca koji zbog zdravstvene situacije moraju većinu vremena provoditi u sedećem/ ležećem položaju. Kako bi zaštitili svoje telo i sprečili stvaranje bolnih rana izaberite i naručite tip antidekubitnog dušeka koji je idealan za vaše potrebe još danas. Dušek je veoma lak za korišćenje, lako se održava i čisti, a vašem telu pruža toliko mnogo benefita. Iako su cene ovih dušeka veće morate biti svesni da je novac koji je uložen u ovako jedinstvenu napravu možete veoma dobra investicija, i to na duže staze, koja će pomoći vašem telu da se nosi sa nastalom situacijom na najbolji mogući način. Specijalni motori antidekubitnih dušeka omogući će vašem telu da očuva dobru cirkulaciju čak i u onim delovima tela koja su u stalnom pritisku.