Kvalitetna bela tehnika za vaš restoran je pola posla

bela tehnika

Bilo da se radi o restoranu, kafiću ili nekoj drugoj vrsti ugostiteljstva  bela tehnika je od presudnog značaja. Mislimo pre svega, na grejne i rashladne uređaje. Međutim, dok grejni uređaji imaju pretežno praktičnu svrhu, rashladni pored parktične, imaju i komercijalnu svrhu. Tačnije, oni mogu da posluže kao izlog pa će tako uticati značajno i na promet.

Stoga ćemo se u nastavku ovog teksta posvetiti nešto više ovoj vrsti uređaja. Videćemo koji je njihov značaj u ugostiteljstvu i kako nam mogu biti od pomoći u našem poslovanju.

Bezbednost i skladištenje hrane

Na prvom mestu, bezbednost i mogućnost dugotrajnog skladištenja hrane bez posledica je najvažnija funkcija rashladnih uređaja. Komercijalni hladnjaci i komercijalni zamrzivači obezbeđuju uslove za čuvanje kvarljivih namirnica na bezbednim temperaturama, sprečavajući rast štetnih bakterija i smanjujući rizik od bolesti koje se prenose hranom. Pouzdano hlađenje igra vitalnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti hrane i pića tako što ih održava na odgovarajućoj temperaturi i sprečava kvarenje i kontaminaciju. 

Ovi uređaji pomažu komercijalnim kuhinjama da budu u skladu sa zdravstvenim propisima i standardima bezbednosti hrane, obezbeđujući sigurno i higijensko okruženje.

Hladnjaci produžavaju rok trajanja kvarljivoj hrani

Komercijalni hladnjaci i zamrzivači značajno produžavaju rok trajanja kvarljive robe, omogućavajući restoranima da se zalihe sastojaka, ali i nekih gotovih jela iskladište bez straha od kvarenja. 

Održavajući konstantno niske temperature, ovi uređaji usporavaju prirodno kvarenje hrane, čuvajući svežinu, ukus i hranljivu vrednost. Produženi rok trajanja smanjuje bacanje hrane i povećava profitabilnost komercijalnih kuhinja.

Tipičan primer za ovakve frižidere su takozvane salatare. Čuvanje različitih vrsta u salata u ovim hladnjacima daje mogućnost da salate tokom dužeg vremenskog perioda ostanu sveže. Pritom, osoblju u kuhinji to znatno olakšava i ubrzava posao, s obzirom na to da se salata priprema jednom samo, u većem kontigentu, a ne zasebno, po svakoj porudžbini.

Frižideri kao svojevrsni izlog

Pored skladišta i bezbednosti, frižideri i zamrzivači takođe služe kao atraktivne izložbene jedinice za prezentaciju proizvoda. Frižideri i zamrzivači sa staklenim vratima sa dobro postavljenim osvetljenjem stvaraju primamljivu prezentaciju, omogućavajući kupcima da vide dostupne artikle bez ugrožavanja kontrole temperature. 

Upravo, pomenute salatare mogu da nam posluže kao dobra ilustracija priče da su frižideri ujedno i izložbeni prostor. Drugi dobar primer nam predstavljaju frižideri za piće. Ovi frižideri, imaju znatno širu namenu, pa se pored ugostiteljskih objekata sreću i u prodavnicama, marketima, trafikama. 

Ova funkcija frižidera je posebno korisna u radnjama kao što su prodavnice prehrambenih proizvoda, marketi i radnje za usluživanje hrane gde su vidljivost i prezentacija proizvoda zapravo ključni faktori za privlačenje kupaca.

Rashladni uređaji održavaju pića na optimalnoj temperaturi

Vitrine za piće  igraju vitalnu ulogu u služenju pića, obezbeđujući da se pića serviraju na idealnoj temperaturi. Naravno, prvo nam padaju na pamet sokovi, piva, vode i slično. Međutim i za mnoga alkoholna pića se preporučuje služenje na nižim temperaturama. Tipičan primer za to su neka vrsta vina, zatim bezbojne rakije koje se služe kao aperitiv je bolje da služe nešto hladnije. 

Od rashladnih dispenzera za piće, preko regularnih frižidera pa sve do rashladnih šankova, komercijalne kuhinje mogu birati između niza opcija za efikasno skladištenje i posluživanje pića. Svi ovi uređaji održavaju konstantno hlađenje, omogućavajući restoranima i kafićima da ponude osvežavajuća pića koja ispunjavaju očekivanja kupaca.

Odabir rashladnog uređaji za vaš prostor

Postoji zaista veliki i raznolik izbor rashladnih uređaja. Važno je odabrati pravu vrstu frižidera kako biste se najbolje prilagodili vašoj komercijalnoj kuhinji ili barskom delu.

Pa tako ako imate ograničen prostor u vašem restoranu, onda je svakako bolje opredljivati se uže frižidere, barem kada je reč o frižiderima za piće.

Kada je reč o hrani, stvar je nešto drugačija. Ako je vaš meni zasnovan na velikoj količini zamrznutih namirnica, onda će vam biti potrebno dovoljno prostora za zamrzavanje i ne biste smeli da štedite na rashladnim uređajima. 

Takođe, dobro razmislite o tome da li je potrebno da vaša hrana ili sastojci budu prezentovani. Ukoliko je reč o restoranu brze hrane, svakako preporučujemo da se opredelite za rashladni uređaj sa staklom koji će da bude pozicionaran tako da mušterije jasno vide sve dodatke. Isto preporučujemo, i u slučaju poslastičarnice, s tim da je u ovom slučaju potrebno opredeliti se za drugačiji model frižidera.

Da zaključimo, hladnjaci i zamrzivači su osnovne komponente bilo koje komercijalne kuhinje koja dobro funkcioniše. Od obezbeđivanja bezbednosti hrane i usklađenosti sa propisima, do produženja roka trajanja kvarljivih proizvoda, ovi uređaji igraju vitalnu ulogu u održavanju kvaliteta proizvoda, optimizaciji efikasnosti i maksimiziranju profitabilnosti. 

Sa raznovrsnim opcijama hlađenja, prilagodljivim funkcijama i pouzdanim performansama, hladnjaci i zamrzivači su nezamenljivi deo opreme koja omogućava restoranima da napreduju u zaista zahtevnoj industriji prehrambenih usluga. O kojoj god grani prehrambenih usluga da se radi, jedno je sigurno – ulaganje u pravu rashladnu opremu je ključno za uspeh svake komercijalne kuhinje!