Krizni štab: Viši razredi i srednjoškolci u klupe od ponedeljka

viši razredi i srednjoškolci ponovo u klupe
Sednica Kriznog štaba, arhiva

Kao što je bilo najavljeno, Krizni štab doneo je odluku da od ponedeljka 19.aprila, viši razredi i srednjoškolci ponovo krenu u školu. Osim ove, novih popuštanja mera nema, odlučeno je na sednici.

Član Kriznog šataba, epidemiolog Predrag Kon, rekao je nakon sednice , da je i ranije najavljivano da će učenici krenuti od 19. aprila, a da je uskoro i raspust oko Uskrsa i naveo da se po tom pitanju postupalo baš kako treba.

Govoreći o radu kafića i restorana, odnosno o tome da li je bilo reči o njihovom radu u zatvorenom prostoru, Kon je rekao da se o tome razgovaralo, ali da nije doneta nikakva odluka.

Na pitanje novinara N1, da li je Krizni štab razmatrao neke mere za predstojeće praznike Kon je odgovorio da nije bilo reči o tome i da lično ne očekuje da će o tome posebno pričati.

„Biće apel svima da se izbegavaju kontakti“, rekao je Kon.

“Ako je pitanje kada – to zavisi od situacije i uglova gledanja, nisu nam jednaki stavovi po tom pitanju i verovatno će još oko toga biti razmene mišljenje, dogovora, rasprave“, kaže Kon. On je dodao i da to zavisi od epidemiološke situacije.

Na sednici su bili premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Branko Ružić, ministarka kulture Maja Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, epidemiolog Predrag Kon, infektolog Mijomir Pelemiš, imunolog Srđa Janković i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Podsetimo, dr Predrag Kon je ranije rekao da se broj novoobolelih smanjuje, ali ne toliko brzo kao ranije, a kojom brzinom će padati broj novozaraženih zavisi od nas i toga koliko poštujemo mere.