Krizni štab u Pirotu: Amonijak nije dospeo u Nišavu, i dalje curi iz cisterne; Gradski zavod: Voda bezbedna za piće

Foto: Ilustracija Pixabay

U Pirotu je vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz prevrnutog vagona. Zbog simptoma trovanja 51 osoba je hospitalizovana, od kojih je desetak zdržano na bolničkom lečenju. Jedna osoba preminula po prijemu u pirotsku bolnicu, ali nije potvrđeno da je uzrok smrti trovanje.

Škole, vrtići i javne ustanove ne rade. Ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić kaže da je izvršeno merenje na pet lokacija u Pirotu i da nije zabeleženo prisustvo amonijaka. Gradonačelnik Vladan Vasić saopštio da amonijak nije dospeo u Nišavu, ali da i dalje curi iz cisterne.

Eliksir grupa iz Šapca, koja je vlasnik tereta koji je prevozio voz koji se iskliznuo iz šina u blizini Pirota, saopštila je da još uvek nije procenjena iscurela količina amonijaka, ali da se pretpostavlja da je u pitanju količina od oko 20 tona.

U saopštenju Eliksir grupe navodi se da je juče, oko 16.30, došlo do iskliznuća četiri od ukupno 20 vagona teretnog voza koji je prevozio amonijak natovaren u Bugarskoj.

„Iskliznuće se dogodilo na deonici pruge izvan naselja, između železničkih stanica Pirot i Staničenje. Kod dva vagona je prilikom iskliznuća došlo i do prevrtanja, a iz jednog od prevrnutih vagona je, usled težih oštećenja, došlo i do curenja amonijaka“, navodi se u saopštenju.

Global Digital Clinik