Krivične prijave za četiri niška carinika zbog korupcije

policija

Pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije u Nišu, podneli su krivičnu prijavu protiv četiri službenika Uprave carina, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su oni prilikom carinske kontrole, koristeći službeni položaj, deo robe koja je oduzeta iz jednog vozila, u vrednosti od oko 73.000 dinara zadržali za sebe, odnosno da robu nisu uneli u Potvrdu o privremenom zadržavanju robe niti je evidentirali na bilo koji drugi način.

Krivično delo četiri niška carinika su otkrivena u okviru više odvojenih akcija MUP-a na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije na području Srbije.

U prethodnih nekoliko dana, pripadnici MUP-a u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, uhapsili su 16 osoba osumnjičenih da su u periodu od 2013. godine do danas počinili više koruptivnih i drugih krivičnih dela, dok su protiv još 42 osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Sumnja se da su oni izvršenjem krivičnih dela budžetu Republike Srbije i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli materijalnu štetu od ukupno 800 hiljada evra.