Ranjena roda operisana i oporavlja se u ZOO kutku

Foto: ZOO Planet

Doktor Bane Petković iz veterinarske ambulante “Pet Konba” pregledao je i operisao rodu koju je 30. aprila za sada nepoznto lice ranilo vazdušnom puškom i tom prilikom joj naneo vidne rane na desnom krilu.

Foto: ZOO Planet
Foto: ZOO Planet

“Bela roda sa vidnim ranama od metka vazdušne puške, smrskanim kostima krila i polomljenim kljunom dovežena je iz Donjeg Međurova dan pre prvomajskih praznika. Zahvaljujući donaciji veterinarske ambulante “Pet Konba” roda je pregledana, rendgenom joj je snimljeno krilo, a potom 1. maja i operisana”, kažu u Udruženju ZOO Planet.

Foto: ZOO Planet
Foto: ZOO Planet

“Roda je za sada dobro, probudila se iz anestezije oko 16 časova i sada sledi oporavak. Na fotografijama možete videti da je locirana i izvučena dijabola kojom je pogođeno krilo, a tokom pregleda je ustanovljeno da roda ima dva preloma na krilu tako da su joj ugrađene dve šipke. U sredu, 2. maja je uzela prvi put i hranu”, kaže predsednik Udruženja ZOO Planet, Dušan Stojanović.

Foto: ZOO Planet
Foto: ZOO Planet

Po prognozi veterinara, kosti bi trebale da srastu za mesec dana.

“Roda će, nadamo se, moći ponovo da koristi krilo ukoliko tok oporavka bude po planu. Ptica će biti pod terapijom i potrebna je kvalitetna hrana i nega kako bi se oporavljala u što boljim uslovima. Ukoliko želite da pomognete našem Udruženju da se rodi ali i drugim zbrinutim životinjama u ZOO kutku obezbede što bolji uslovi i nega možete nam donirati sredstva”, napominje Stojanović.

Global Digital Clinik