Košarkaši u kolicima dobijaju prostor za treniranje

košarkaši u kolicima
Foto: Zvanični sajt Grada

Niški košarkaši u kolicima prošle nedelje obavestili su javnost da su od novmbra u statusu beskućnika, jer nemaju prostor za treniranje.

“Niški košarkaši u kolicima od novembra meseca su u statusu beskućnika. Bez ikakvih prava da treniraju kao i ostali sportisti u svom gradu. Iako su i do novembra uslovi u kojima je klub funkcionisao bili ispod minimuma ljudskog dostojanstva, dodeljeni su nam najnepristupačniji termini treninga. Nije omogućen ulazak u halu jer ne postoji rampa. Svlačionice i tuš kabine ne ispunjavanju standarde kada su u pitanju osobe sa invaliditetom. Klub je beležio rezultate za ponos kako u domaćem prvenstvu i kupu, tako i na međunarodnim turnirima. To je posebno značajno imajući u vidu da je u pitanju jedan od najmlađih sportskih kolektiva u gradu na Nišavi, naveli su tada iz KKK “Nais”.

Nakon reakcije javnosti, oglasila se i gradonačelnica, obećavši da će se sastati sa njima. Sudeći po saopštenju na zvaničnom sajtu Grada, sastanak je održan.

Grad Niš obezbediće uslove za održavanje utakmica i treninga u Nišu, navedeno je u saopštenju.

Prijemu za članove kluba prisustvovala je i gradska većnica Marija Ranđelović.

U početku će, na predlog samih članova kluba, biti rezervisana sportska sala u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“. Po završetku radova koji omogućavaju nesmetan pristup osobama sa invaliditetom, košarkaši u kolicima vratiće se pod krov Hale „Čair“. U Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ biće obezbeđen i depo za čuvanje njihove opreme.

Tokom prošle godine košarkaši u kolicima utakmice i treninge organizovali su u Bojniku. To je u znatnoj meri otežalo rad kluba i organizaciju odlaska i povratka osoba sa invaliditetom koji postižu zapažene sportske rezultate.

Zbog velike udaljenosti, kao i finansijskih teškoća da se logistički isprate nadljudski napori da klub normalno funkcioniše, većina igrača nije bila u mogućnosti da trenira u poslednja četiri meseca. Nažalost, prestanak redovnog trenažnog procesa, odrazio se i na sportske uspehe”, naveli su iz kluba.