Koncert damama – U susret 8. martu

Koncert damama
Koncert damama

NSO vam tradicionalno predstavlja koncert povodom proslave Dana žena. Na repertoaru će se kao i svake godine naći uvertire i arije iz popularnih opera i opereta.

Solistkinje na koncertu su Dragana Moles (sopran) i Isidora Spasić (sopran).

Dragana Moles

Dragana Moles je završila gimnaziju „Svetozar Marković“, zatim srednju muzičku školu u Nišu uz studije elektronike, koje ostavlja da bi studirala na sofijskoj muzičkoj Akademiji, zatim završava specijalizaciju na glumačkoj Akademiji, magistrira i doktorira sa maksimalnim ocenama na temu vokalne pedagogije. Tema doktorata je od izuzetnog značaja za sve operske pevače kojima maternji jezik nije italijanski, a žele da budu konkurentni na internacionalnom nivou.

Učenica je velikih svetskih operskih imena kao što su Rajna Кabajvanska i Gena Dimitrova, ali je za njenu tehniku i poznavanje belkanta ipak najzaslužnija Tea Кarkavalo, šef katedre za opersko pevanje Кonzervatorijuma „Santa Cecilia“ u Rimu.

Laureat je internacionalnih konkursa „Кaleidos“ Palermo i „Opera rinata“ Verceli, Milano.

Debitovala je u „Travijati“,koju i najviše izvodi u svojoj karijeri, a u repertoaru ima još desetak uloga iz opera „Rigoleto“, “Figarova zenidba“, “Кarmen“, „Faust“ ,”Lucija od Lamermura”, „Otelo“ i dr. Ostatak repertoara čini veliki broj dela kamerne i duhovne muzike.

Bavi se intenzivno i pedagoškim radom, kako solista, tako i horova. Održala je dvadesetak masterklasova kao vocal coach i učestvovala u žirijima operskih takmičenja širom Evrope sa velikim svetskim imenima kao što su Joan Sutherland, operska legenda koja je Pavarotiju otvorila vrata svetskih scena; Lela Кuberli, poslednji sopran koji je snimao sa Herbertom Fon Кarajanom; Tea Кarkavalo, sef katedre za solo pevanje na Кonzervatorijumu ” Santa Cecilia ” iz Rima; Maria Кonti Galenti (“Mocarteum” iz Salzburga) i drugi.

Pevala je na koncertima, festivalima i operskim predstavama u zemljama Evrope, Azije i Amerike, najviše u Italiji

Od sredine 2006. aktivno učestvuje u uzdizanju kulturnog života Niša na internacionalni nivo i osniva nevladinu organizaciju „Prijatelji muzike“,koja sarađuje sa sličnim organizacijama, ambasadama, ministarstvima i kulturnim centrima iz Evrope i državnim institucijama iz Srbije i Italije i kojoj je jedan od osnovnih ciljeva da privuče mlade kulturi i umetnosti. Poslednjih deset godina živi i radi u Rimu.

Isidora Spasić

Isidora Spasić od malih nogu pokazuje naklonost ka muzici i umetnosti, svira klavir i flautu, bavi se slikanjem i crtanjem, što je i vodi ka srednjoj muzičkoj i umetničkoj školi. Završava osnovne studije sa najvišim ocenama na Akademiji lepih umetnosti u Rimu na odseku scenografije, a zatim i master na odseku kostimografije.
Operskim pevanjem se bavi od 2011. godine. Njen prvi vokalni pedagog bila je prof. Teresa Carcavallo, šef katedre za opersko pevanje na konzervatorijumu Santa Cecilia u Rimu, a od 2018. radi sa Draganom Moles. Dobitnica je druge nagrade žirija i nagrade publike na Interacionalnom takmicenju za operske pevače Fausto Ricci u oktobru 2018.g.
Aktivni je učesnik projekata asocijacije “Prijatelji muzike” od njenog osnivanja, kao i drugih projekata humanitarnog i edukativnog karaktera.

Dirigent: Juli Damianov

PROGRAM

Jacques Offenbach: duet Djulijete i Niklausa iz opere “Hofmanove priče”
Jacques Offenbach: uvertira iz operete “Orfej u podzemlju”
Jacques Offenbach: arija Olimpije iz opere “Hofmanove priče”
Giuseppe Verdi: arija Elene iz opere “Sicilijanska vecernja”
Leo Delibes: duet Lakmea i Malike iz opere “Lakme”
Giacomo Puccini: arija Muzete iz opere “Boemi”
Johann Strauss II : valcer “Prolecni glasovi”
Johann Strauss II : arija Adele iz Ii čina operete “Slepi miš”
Imre Kalman: arija Silve iz operete “Carica čardaša”
Johann Strauss II : arija Adele iz III čina operete “Slepi miš”
Leonard Bernstein: uvertira iz operete “Kandid”
Andrew Lloyd Webber: arija Grizabele iz mjuzikla “Mačke”
Leonard Bernstein: arija Kunigunde iz operete “Kandid”

Karte se mogu kupiti svakog radnog dana od 08-15h. po ceni od 400 i 250 dinara za đake, studente i penzionere.

Dobro došli!

Dostava hrane u Nišu