Kon: U naredne dve nedelje blagi pad broja novozaraženih

Epidemiolog Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se u naredne dve nedelje može očekivati blagi pad broja novozaraženih koronavirusom, ali će to, kako je rekao, još uvek biti katastrofalno visok broj.

Kon je za praznični dvobroj Kurira rekao da je 27. juna počeo porast oboljevanja koji nije stao sve do pre sedam nedelja.

„Od tada se zaravnila epidemiološka kriva na vrlo visokom nivou sa prosekom od 6.000-7.000 novoobolelih dnevno. Sada smo u osmoj nedelji i prvi put nam je sedmodnevni prosek novozaraženih ispod 6.000“, naveo je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Ponovio je da bi epidemiološka situacija bila bolja da je sprovedeno sve što je tražio medicinski deo Kriznog štaba.

„Ovo će trajati i tokom sledeće godine a šta će biti posle toga i kada će da popusti, ne znam. Virus je opstao na planeti i teško ćemo da se oslobodimo. Moramo da se vakcinišemo, ko to ne razume, stavlja u opasnost čitavo narodno zdravlje“, ocenio je Kon.

Upitan zašto se ne objavljuju podaci o broju vakcinisanih osoba koje su preminule od posledica infekcije, Kon je rekao da se o tome pričalo na sednici Kriznog štaba u septembru a da je s tim u vezi 10. oktobra poslao pisani zahtev nadlženima na koji još nije dobio odgovor.

„Tražio sam preko premijerke, Ministarstva zdravlja, Instituta Batut, dakle svuda. Odgovora nema. Ima i još jedna stvar, ovde se očekuje da se odgovor dobije na dugme kao da smo najrazvijenija zemlja sveta. Ipak, previše se dugo čekaju ti podaci“, kazao je epidemiolog.

U Nišu još 237 novozaraženih

U kovid ambulantama Doma zdravlja Niš juče su se javila 2204 pacijenta.

“Od ovog broja njih 412 javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok je 1792 obavilo kontrolni pregled”, saopštavaju iz ove ustanove.

Lekari Službe za radiološku dijagnostiku obavili su 122 radiografije pluća, dok je Služba za laboratorijsku dijagnostiku odradila 872 laboratorijske analize.

Urađen je 831 test od čega je 237 sa pozitivnim rezultatom, zaključuju iz Doma zdravlja.

Izvor: BETA, Nissus.info