Kon: Nisu usvojene sve preporuke Kriznog štaba, predložene rigoroznije mere

tajnih dočeka
Predrag Kon

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, nisu usvojene sve preporuke medicinskog dela Kriznog štaba. Istakao je i da ima mnogo više zaraženih nego što je to broj otkrivenih slučajeva i to deset puta.

Preporuke medicinskog dela Kriznog štaba odnosile su se na rigoroznije mere. Predrag Kon rekao je da nije usvojeno sve što je predloženo, kao i da je situacija zahtevala da to bude brzo i striktno.

Objasnio je da se to ne odnosi samo na zabranu rada do 17 časova (umesto do 18 što je usvojeno), već i da se to odnosilo na uslužne delatnosti. Dodao je i da je predloženih tačaka je bio veći.

Predrag Kon je rekao da postoji i nešto što nije prihvaćeno i naglašava da su mere predložene kao nešto što je vrlo hitno, ali počinju da se primenjuju tek od sutra.

Kao obrazloženja za to Kon je naveo pripreme, sahranu patriajrha, ali i ekonomski momenat. Kaže da sve to može da razume, ali da treba da se čuje šta je medicinski deo Kriznog štaba predložio i da je to bilo rigoroznije.

“Ne zato što mi hoćemo da zatvorimo nekog po svaku cenu, nego zato što je situacija tražila da to bude vrlo brzo i striktno”, naveo je Kon.

Govoreći o epidemiološkom riziku tokom sahrane patrijarha Irineja, Kon je rekao da je zabrana javnog okupljanja za više od pet osoba na snazi, ali da nije nikom padalo na pamet da se zabrani sahrana, već da se tražilo poštovanje mera.

Kon kaže da je i on gledao na televiziji da je bilo slučajeva nepoštovanja mera i da nema uvid kako je to izgledalo ukupno gledano. Dodaje da je isto tako video da su mnogi, naročito iz državnog vrha, nosili maske, i da je to bilo veoma pristuno.

Naveo je da je sasvim sigurno došlo do zaražavanja, ali da će se to videti tek posle nedelju dana.

Vidljivo usporavanje virusa

Kon je naveo da se vidi usporavanje virusa, naročito u Beogradu, i da je to rezultat prethodno uvedenih mera. Međutim, kako kaže, tek će se videti da li će se to održati i da li će doći do daljeg pada.

Istakao je da je svaki dan bitan za ekonomiju, ali isto tako, kaže, svaki dan je bitan i za usporavanje virusa.

Rekao je i da je postojao predlog da maske budu obavezne i na otvorenom, ali da nije bilo potpune saglasnosti ni medicinskog dela Kriznog štaba, pa je ostalo da se one nose tamo gde su kontakti neizbežni.

Upozorio je da je najvažnije da maske nose asimptomatski slučajevi koji ne znaju da nose virus, što znači svi, jer je velika prisutnost virusa u populaciji i ne može da se zna ko je zarazan, a ko nije.

Kon je rekao da svakako ima mnogo više zaraženih nego što je to broj otkrivenih slučajeva. Ističe da se taj broj kod nas slobodno može pomnožiti sa deset.

“Mi ako otkrijemo 6.000 tog dana je 60.000. To je dinamična stvar, jer on posle nedelju dana, osam, devet dana više ne izlučuje virus, a posle 14 dana sigurno ne izlučuje virus. Tako da ta prisutnost zaraznih nije 60.000 pa da množite sa mesec dana i dobijete 1.800.000, ali je prisutnost virusa ogromna”, rekao je Kon.

Izvor: Insajder

Dostava hrane u Nišu