Koji književni autori su najpopularniji u poslednjih pet godina

Sigurno ste se zapitali bar jednom ko su to najpopularniji autori u poslednje vreme, čije knjige se najviše čitaju i ko dobija najbolje ocene. Teško je to utvrditi sa sigurnošću, ali jedan od načina je uz pomoć popularnog sajta Goodreads.

Neko je već razmišljao o tome i zato se na sajtu Book Riot može pronaći zanimljiva lista posvećena baš ovoj temi. Naime, kada se pogleda koji autori imaju najviše pratilaca, čije knjige se nalaze na najviše virtuelnih polica i koje su najviše puta ocenjene na Goodreads-u u poslednjih pet godina, dobije se sledeća top lista. Možda ona ne odražava kvalitet pisanja, ali jeste neki vid uvida u popularnost.

10. Oušn Vuong

Ovaj pesnik najviše pažnje privukao je svojim prvim romanom On Earth We’re Briefly Gorgeous, koji je objavljen 2019. godine. Međutim, čini se da je i dalje veoma popularan i da će se to i nastaviti. Objavljeno je da će on biti jedan od autora koji će doprineti projektu Future Library Project, kolekciji radova savremenih umetnika koji će moći da se pročitaju tek 2114. godine.

9. Tejlor Dženkins Rid

Ova autorka popularna je i na YouTube-u i TikToku-u, a najpoznatija je po romanima The Seven Husbands of Evelyn HugoMalibu Rising i Daisy Jones and the Six. Ova poslednja će uskoro dobiti adaptaciju u vidu Amazonove mini-serije, u produkciji Riz Viterspun, a sa Rajli Kio i Semom Klafinom u glavnim ulogama.

Foto: Del Rey

8. Silvija Moreno-Garsija

Meksičko-kanadska autorka osvajala je mnoge nagrade za svoja dela i bila u užem izboru za još mnoge druge, a najpoznatija dela su joj Signal to NoiseGods of Jade and Shadow i Mexican Gothic. Ovaj poslednji, horor roman, takođe će dobiti svoju adaptaciju u vidu mini-serije na servisu Hulu, a još se ne zna puno detalja.

7. Brit Benet

Brit Benet je svojim debi romanom The Mothers odmah dospela na listu bestselera i zaradila epitet jedne od najboljih autorki mlađih od 35 godina. Druga knjiga The Vanishing Half (Polovina koja nedostaje) takođe je postala bestseler i jedna od deset najboljih knjiga prošle godine po izboru Njujork Tajmsa. Obe knjige dobiće svoju adaptaciju, prva kao film u produkciji Keri Vašington, a druga kao HBO mini-serija, gde će Benet biti izvršna producentkinja.

6. Li Bardugo

Ova autorka bila je odavno popularna na ovom sajtu, ali je široj publici njeno ime postalo poznato nakon Netfliksove adaptacije serijala Shadow and Bone. Puno pohvala dobio je i njen prvi roman za odrasle Ninth House, objavljen 2019 godine, koji se našao na mnogim listama i preporukama za tu godinu.

Foto: Bloomsbury

5. Sara Dž. Mas

U pitanju je još jedna autorka voljenih fantazijskih serijala, konkretno Throne of Glass i A Court of Thorns and Roses. Njene knjige prodate su u više od 12 miliona kopija i prevedene su na 37 jezika. Prošle godine objavila je House of Earth and Blood, prvu knjigu u novom serijalu Crescent City, a najavila je i nove knjige iz prva dva serijala.

4. Kazuo Išiguro

Britanski autor japanskog porekla najpoznatiji je po poigravanju žanrovima spekulativne fikcije, naučne fantastike i istorijske fikcije u svojim romanima. Ono što njega izdvaja na ovoj listi je to što je 2017. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Njegov novi roman Klara i sunce dobio je dobre komentare čitalaca i kritičara.

3. Veronika Rot

Autorka je najpoznatija po serijalu Divergent, koji je dobio svoje filmske verzije, a u kome su glavne uloge igrali Šajlin Vudli i Teo Džejms. Knjige iz tog serijala ostaju njena najpopularnija dela, ali ona nastavlja da objavljuje i druge zanimljive knjige, npr. nedavno objavljeni prvi roman za odrasle – Chosen Ones.

Foto: Hodder & Stoughton

2. Stiven King

Ne treba trošiti reči na to zašto je King jedno od najočekivanijih imena na ovoj listi, ali glavni razlog je verovatno sama brojnost njegovih dela i njihovih filmskih i serijskih adaptacija. Do sada je objavio 63 knjige, a najprodavanija je ipak Isijavanje. Najviše piše u žanru horora, trilera i naučne fantastike, a dobitnik je mnogih značajnih književnih nagrada.

1. Džon Grin

Ovo možda nije ime koje ste očekivali na vrhu liste, ali činjenica je da je Džon Grin prisutan na više načina. Ne samo da su popularni njegovi romani The Fault in Our Stars i Turtles All the Way Down, nego pravi dosta sadržaja za YouTube sa svojim bratom Henkom i ima podkast pod nazivom The Anthropocene Reviewed, koji je adaptiran u zbirku eseja.

Izvor: Book Riot, Citymagazine.danas.rs

Naslovna fotografija: Unsplash