Vučić: Od 1. januara za svako prvorođeno dete od države 300.000 dinara

vucic
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas nove demografske mere, od 1. januara će Srbija  za svako prvorođeno dete, umesto dosadašnjih 100.000 dinara, odmah uplaćivati 300.000 dinara.

„Imajući u vidu da polako nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, da je stopa rodnosti u našoj zemlji tek nešto više od 1,5, a potrebno nam je 2,15 – to je veoma složen problem. Svetski stručnjaci razmišljaju decenijama kako da taj problem reše. Bez obzira na to što su bogate zemlje decenijama uspešno taj problem rešavale, danas se suočavaju ponovo sa njim“, naveo je predsednik Srbije u obraćanju iz Predsedništva..

„Ne mislimo da će taj novac rešiti sve probleme, ali će biti kombinovan sa mnogo drugih mera. Za drugo dete je tri puta 10.000 dinara mesečno, za treće – 12.000 i za četvrto – 18.000 mesečno“, naveo je Vučić.

Posebna briga će, kako je naveo, biti vođena o drugom detetu, a u narednih 15 dana javnost će biti obaveštena o merama.

On je naveo da je odlučeno da se ide na izmene Zakona o porodici.

Olakšice za roditelje studente

On je dodao da će se nastojati da se motivišu i studenti – i dame i muškarci – da ne beže od rađanja dece.

„Za studente odmah donosimo meru, da ukoliko devojka ili žena rodi dete, da za nju ne važe ispitni rokovi. Isto tako za muškarca koji je student, da su oni položili ispite, a do 26. ako završe onda se računa kao da su u roku, a za studente medicine do 28. godine“, naveo je predsednik Srbije.

Kako je naveo, nove mere su usmerene za izgradnju drugačijeg socijalnog okruženja za mlade ljude.

Pomoć pri kupovini stana

„Mi ćemo u narednih nekoliko nedelja završiti taj posao u Narodnoj skupštini. Najvažnija mera o kojoj razgovaramo, i to ćemo vezivati za majku, jesu stanovi i učešće koje će država dati za mlade bračne parove, i svojina će ići na majku. Razmišljamo da damo, u zavisnosti od toga koliki je stan i gde se kupuje, između 10. i 20.000 evra direktno poklona, da bismo motivisali mlade ljude da izađu iz roditeljskih stanova ranije“, rekao je Vučić.

On je dodao da u ovom slučaju neće moći da bude varanja, jer će roditelji morati da ulože i svoj novac.

„Da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, kroz fiktivni brak i sve drugo, svojinu ćemo vezivati za majku. One mere koje smo doneli su ove dve 300.000 od države direktno, i drugi je ovo za studente, to verovatno mora i kroz zakon o Univerzitetu. To ćemo uraditi u narednih mesec dana“, rekao je Vučić.

On je naveo da će samo za prvu meru državi godišnje trebati 50 miliona evra.