Ko to ostavlja bukete svežeg cveća na spomenik Nadeždi Petrović na niškom keju…?

Ako ste u skorije vreme prolazili pored spomenika Nadeždi Petrović na niškom keju, niste mogli a da ne primetite da uvek ima buket svežeg cveća. Nije mali broj Nišlija koji su se na društvenim mrežama i grupama koje okupljaju Nišlije i one koji vole ovaj grad, pitali ko to radi…

Nišlijka Ljiljana Nikolić i njen suprug Milan, glavi su “krivci” što spomenik velikoj slikarki izaziva toliku pažnju zbog uvek svežih buketa cveća, svaki put drugačije boje…

“Skoro punih 10 godina, moj suprug i ja stavljamo cveće na Nadeždin spomenik u znak poštovanja prema jednoj tako požrtvovanoj, angažovanoj i kreativnoj ličnosti” – kaže Ljiljana za portal Naissus info.

Posebnu pažnju, privukla nam je fotografija gde njen suprug sa hirurškom maskom preko lica stavlja buket…

Foto – Ljiljana Nikolić

Ljiljana objašnjava da njihova “akcija” nije prestajala ni 2020. godine, koju ćemo pamtiti po Korona virusu. Naime, njen suprug je cveće postavljao na spomenik baš tog dana kada je najduže trajala zabrana izlaska.

Nadežda Petrović je bila srpska slikarka krajem 19. i početkom 20. veka. Jedna je od najpoznatijih srpskih impresionista i najvažnija srpska slikarka tog perioda.

Rođena je u Čačku 11. ili 12. oktobra 1873. godine od oca Dimitrija-Mite Petrovića i majke Mileve, sestričine Svetozara Miletića. Njen mlađi brat je književnik Rastko Petrović.

A Niš će Nadeždu pamtiti i po tome što je prvu likovnu koloniju na Balkanu rešila da otvori upravo u Sićevu.