Ko se često ljubi, duže živi. Danas je svetski dan poljubaca

Tokom ovakve razmene nežnosti luče se određeni hormoni i neurotransmiteri, odnosno molekula koji prenose električne signale između neurona i ćelija u telu i mozgu, kaže za BBC na srpskom Šeril Kiršenbaum, autorka knjige “Nauka ljubljenja: Šta nam naše usne govore”.

„Oni podstiču pozitivne emocije, a osim toga, zbog ljubljenja se osećamo voljeno, udobno i sigurno“, nastavlja Kiršenbaum.

Iako je ljubljenje svojstveno samo ljudima, ipak nije praksa u svim kulturama širom sveta. Prema istraživanju Vilijama Džankovijaka, profesora antropologije na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu, ljubljenje usnama je prisutno kod manje od polovine zajednica. Od 168 kultura širom sveta, samo 46 odsto njih se ljubi u romantičnom smislu.

A da treba da se ljubimo još više, navela je ranije za BBC Lorejn Mekginli, terapeutkinja za partnerske odnose.

„Što se više ljubimo, bolje se osećamo. Time iskazujemo strast, intimnost, želju za partnerom i koliko ga volimo. Dodaje da ljubljenje podstiče lučenje „hormona sreće“, odnosno dopamina, serotonina i oksitocina.

Osim toga, navodi da ovakvo iskazivanje ljubavi:

  • ojačava imuni sistem
  • podstiče osećaj privrženosti i naklonosti partneru
  • čini da ste zadovoljniji vezom
  • povoljno utiče na samopouzdanje
  • smanjuje lučenje hormona kortizol koji izaziva stres i anksioznost
  • dovodi do širenja krvnih sudova čime se smanjuje krvni pritisak, a posledično i sprečava glavobolja

Ali to nije sve. Istraživanje iz 2009. godine, pokazalo je da ljubljenje poboljšava zdravlje srca jer snižava holesterol. Tako je rizik od dobijanja srčanih oboljenja ili moždanog udara manji. Takođe, tokom poljupca od deset sekundi, partneri razmene preko 80 miliona bakterija, čime se ojačava imuni sistem. Na taj način se i sprečava propadanje zuba, usled povećanog lučenja pljuvačke i proizvodnje enzima koji čiste usta. Takođe, strastvenim poljupcem može da se sagori od dve do 26 kalorija u zavisnosti od trajanja.

Izvor: BBC NEWS na srpskom i Danas